Meny Stäng

Godzilla: King of Monsters (2019)

Godzilla: King of Monsters
Action, USA, 2019
Distributör: Warner Home Video
Regi: Michael Dougherty
Medverkande: Kyle Chandler, Vera Farmiga, Millie Bobby Brown m.fl.
Längd: 2 timmar och 11 minuter.
Betyg: 8 av 10


Godzilla har inte setts till på fem år. Byrån Monarch försöker nu kartlägga de forntida monstren, som de kallar för titaner, som tros ligga gömda runtom hela världen. Men för att kunna hitta dessa titaner så måste de använda ORCA, en slags maskin som kan framkalla ljudnivåer och tala till titanerna. Med hjälp av ORCA lyckas de dock väcka flera av dem och det dröjer inte länge innan hela planeten håller på att förstöras. När slutet är nära Till slut får man dock hjälp av en oväntad hjälte. Håll i dig ordentligt nu för det kommer att smälla rejält när Godzilla, Mothra, Rodan och Ghidorah alla ska rymmas i samma film!

Godzilla: King of Monsters är en fortsättning på Godzilla (2014) som i min mening var en lysande monsterfilm. I King of Monsters får du allt som var bra i filmen från 2014, men allt är mycket mer och mycket större. Till en början med så gillar jag tempot i King of monsters och gillar att den tar fart direkt. Filmen hinner knappt starta innan pulsen börjar öka. Det är också en film med väl fungerade CGI och ett riktig pampigt och fräckt ljud. Flera av de fight-scener som filmen har med är också riktigt snygga.

Big G
Big G

Det är också definitivt en film du ska se med stor duk och bioljud hemma i tv-soffan. Ljudet ifrån Gojira ger mig alltid gåshud och i denna film är det absolut inget undantag. Du får känslan av att de monstren som du kommer att få träffa på under dessa cirka två timmar är riktigt stora och högljudda, något som vilket mycket filmer som stora monster handlar om. För det är just i actionscenerna som filmen lyfter och det är ju samtidigt de man sitter och väntar på hela tiden. Det ska smälla, exploderas och vara fullständigt kaos i denna typ av film, vilket det också gör.

Det är även bra samling skådespelare som är med och gör ett godkänt jobb. Kyle Chandler är en favorit för egen del och Millie Bobby Brown kommer absolut att bli en stor skådespelerska om hon fortsätter utvecklas på samma sätt som hon har gjort sedan jag fösta gången såg henne i Stranger Things. Charles Dance är också alltid lika cool även om han spelar samma typ av karaktär som han har gjort så många gånger tidigare.

Vera Farmiga och Millie Bobby Brown dyker bland annat upp
Vera Farmiga och Millie Bobby Brown dyker bland annat upp

Men riktigt allt är inte fantastiskt, jag är exempelvis lite kluven till filmens story. Ena delen, med titaner som väcks upp ställer till kaos, fungerar bra, riktigt bra till och med. Men den andra delen med en splittrad familj efter en hemsk händelse känns inte riktigt lika engagerad och intressant. De gör onekligen ett tappert försök, men den delen av storyn får kanske också lite för mycket tid i filmen. Tyvärr är också karaktärerna rätt dåligt skrivna och det är väl egentligen bara Kyle Chandlers roll som känns intressant. Det bjuds heller inte på några direkta överraskningar, men att allt är rätt förutsägbart spelar kanske inte så stor roll i denna typ av film? För vem kollar egentligen på en Godzilla-film för att bli uppslukad av exempelvis karaktärsutveckling?

På det stora hela är Godzilla: King of Monsters en väldigt underhållande film som jag gärna ser om igen. Jag ser med förtjusning fram emot att följa vad framtida filmer i denna filmserie kommer att leverera. För jag är helt övertygad om att nästa film i serien kommer vara något alldeles extra. För du får inte glömma att titta efter eftertexterna..

Long live the king!


Christoffer Strid

1 Comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *