Meny Stäng

Girl Slaves of Morgana Le Fay (1971)

Girl Slaves of Morgana Le Fay
Sleaze, Frankrike, 1971
Distributör: Njutafilms
Regi: Bruno Gantillon
Skådespelare: Dominique Delpierre, Alfred Baillou, Mireille Saunin, Michéle Perello
90 minuter
Ute på svensk DVD

– – –

Två kvinnor i tjugoårsåldern, Anna och Francoise, åker bil längs den franska landsbygden. Landskapet är kallt och höstligt, gula löv och vissna blommor fyller vägkanterna. De stannar snart till i en gudsförgäten by och tar in på värdshuset för att dricka sig varma på vin. I lokalen tillhåller sig en rad suspekta typer, och inte minst en puckelryggig dvärg som med sin mascara och underliga kläder framstår som en medeltida transa. När de blivit uttittade av sällskapet och druckit upp vinet beger de sig snabbt därifrån och under natten tar de skydd på en höskulle. Efter lite lesbian lovemaking i höet somnar de snart. På morgonen vaknar Francoise själv, Anna är borta. Snart dyker dock puckelryggen upp som leder henne genom skogen fram till en sjö vid vilken det ligger ett majestätiskt slott. Väl inne i slottet introduceras Francoise till Morgana Le Fay, slottets härskarinna. Morgana har ett harem av unga vackra kvinnor som spenderar dagarna med att älska och njuta av livet. Men allt står inte rätt till. Morgana är en häxa som erbjuder Francoise och Anna evigt liv i hennes slott, men om de inte accepterar erbjudandet kommer de föras ned till källarhålan fylld med fula äldre gummor. Där kommer de att få uppleva livets förgänglighet, döden. Francoise bestämmer sig för att rymma.

Både estetiskt och innehållsmässigt påminner Bruno Gantillons film mycket om Jean Rollins skapelser. Mise-en-scene är rent fantastisk och både interiör och exteriör-bilderna är gudomliga. Det franska höstlandskapet utgör en vacker fond till dramat, och slottets gångar som dels består av gotiska källarvalv, dels av färgstarka draperier och fonder är en fröjd att skåda. Girl Slaves of Morgana Le Fay är stil rakt igenom. Genremässigt ligger filmen inte särskilt nära skräckfilmen utan är mer eller mindre ett sleazealster som nyttjar en del skräckfilmskonventioner, särskilt den gotiska. Tempot är både en fördel och en nackdel för filmen. Till en början är det ett behagligt meditativt tempo där den mystiska stämningen räcker för att man ska hålla intresset uppe. Men efter ett tag blir det nästan bedövande långsamt och jag kommer på mig själv att titta på klockan. Dock ska regissören ha cred för några väl fungerande scener som blir hypnotiska i sina upprepningar. Jag tänker då särskilt på en dansscen där Morganas haremflickor dansar någon slags hippiedans till ett ljuvligt soundtrack, bestånde av gitarr och olika folkinstrument såsom dragspel. Musiken av Francois de Roubaix känns väldigt fransk och då åt det mer melankoliska hållet.

Dock går det inte att sticka under stolen med att manuset är lövtunt. Givetvis behöver en film av den här kalibern inte heller ett fantastiskt välsnickrat manuskript, men det blir väl substanslöst ibland kan jag tycka. Fokus ligger i slutändan på de vackra kvinnor som mer än gärna visar upp sig nakna i tid och otid, och där levererar filmen. Jag hade dock gärna sett lite mer skräckelement i filmen då fasansfulla mord lämpar sig bra i slottsmiljö, men det säger väl mer om mina preferenser snarare än om filmen.

Girl Slaves of Morgana Le Fay vilar mycket på den drömska stämningen som vaggar in åskådaren i en annan värld. Hantverket är bra och särskilt kinematografin bjuder på några snygga bildlösningar. Tillsammans med musiken blir det en behaglig resa att följa med på. Jag skulle nog placera filmen någonstans i mitten i jämförelse med filmer i samma genre. Om du gillar filmer som Claude Mulots The Blood Rose och Rollins Fascination så är den här för något dig!

Betyg: 6,5 av 10

– – –

Erik Göthlin filmvetare och frilansskribent

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *