Meny Stäng

First Love (2019)

Titel: First Love
År: 2019
Land: Japan
Genre: Action/Yakuza
Distributör: Universal/Sony
Regi: Takashi Miike
Medverkande: Masataka Kubota, Shota Sometani, Sakurako Konishi, Becky.
Längd: 108 min
Tillgänglighet: Finns på svensk DVD/Bluray från 2020-02-24
Betyg: 8 av 10


Den unga boxaren Leo (Masataka Kubota) har precis fått reda på att han har en hjärntumör och att hans tid på jorden är på väg att ta slut. En kallsinnad yakuza-gangster (Shota Sometani) planerar att råna en langare och skylla allt på en nerknarkad ung prostituerad vid namn Monica (Sakurako Konishi). Samtidigt bubblar Tokyos Shinjuku-distriktet av en maktkamp mellan de kinesiska triaderna och den japanska yakusan. Av en slump hamnar Leo mitt i skärselden när han instinktivt räddar Monica från sitt öde. Han nås snart av en insikt. När man vet att man ska dö klarar man att göra helt fantastiska saker som man tidigare aldrig skulle ha vågat…

Takashi Miike är en regissör som gått dit pengarna finns. Anledningen att han gjorde så många karismatiska gangsterrullar under 90-talets så kallade V-Cinema dagar var för att det var dessa som då efterfrågades. Den japanska direkt till video-marknaden var fylld till brädden med bisarra gangsterhistorier inspelade med mikrobudget, och ofta innehöll betydligt mer våld och sex än vad som var tillåtet  på de japanska biodukarna. Miike, som själv sagt att han aldrig säger nej till ett projekt och att han kan göra nått kul med det, var helt enkelt jäkligt bra på denna formel. Han var en klippa på att få ut så mycket som möjligt ur den ofta tighta budgeten.

Takashi Miike i regi-tagen
Takashi Miike i regi-tagen

Men tiderna förändras. V-Cinema är sedan länge utbytt mot streaming-siter. Pengarna finns idag i anime och manga samt att göra spelfilm av de populäraste serierna. Det är också i denna miljö Miike till större delen har befunnit sig det senaste årtiondet. Personligen har jag alltid tyckt att han är som bäst när han porträtterar människor i den undre världen. Även om hans anime-adaption/samuraj-rullen Blade of the Immortal (2018) var kanonbra så känns det lite som om jag suttit och väntat på att han ska göra en riktigt bra och personlig gangsterrulle igen. Yakuza Apocalypse (2015) i all ära, men man kan nog säga säga att med First Love kom den äntligen.

Leo (Masataka Kubota) och Monica (Sakurako Konishi)
Leo (Masataka Kubota) och Monica (Sakurako Konishi)

Men vad är det då som gör detta till något sevärt? Ja ganska mycket faktiskt. Till att börja med har filmen ett riktigt starkt och engagerande manus. Man känner med stackars Leo och Monica och deras tragiska öden. Men snabbt får vi också lära känna ett helt gäng andra karismatiska karaktärer med egna intressanta små historier. Shota Sometani är exempelvis klockren i sin roll som yakusa-sociopaten Kase. Man kan inte låta bli att gilla denna slemmiga babyfejsade mördare trots att han beter totalt vedervärdigt. Jag tror nog Shota Sometani har en fin karriär framför sig, bland annat har han en av huvudrollerna i Bernard Rose Samurai Marathon (2019) som snart släpps på svensk DVD och Blu-ray.

Men vi har också massor med andra minnesvärda figurer. Exempelvis den tvärförbannade flickvännen till ett av Kases offer (spelad av den japansk-engelska tv-personligheten Becky). En nysläppt Yakusa som vill ta tillbaka sin familjs ära. En enarmad hämndlysten triad-gangster och hans tystlåtna kvinnliga torped. Ja när karaktärerna går mot sitt ifrånkomliga öde känns det nästan lite tråkigt. Man vill helt enkelt hänga med dem ett tag till.

Att hantera ett pump-hagelgevär med endast en arm är inget problem om man har den rätta viljan
Att hantera ett pump-hagelgevär med endast en arm är inget problem om man har den rätta viljan

Lägg där till ett skickligt utformat manus (av Masaru Nakamura) där den ena intensiva situationer efter den andra leder till en kulmen av eldstrider, höga sparkar, biljakter och uppgörelser med svärd. Allt ser också riktigt bra ut och skulle jag ha komma med någon invändning mot denna film så är det att budgeten på vissa ställen satt begränsningar. Hade Miike haft lite mer slantar så hade han inte behövt tagit vissa lite skavande genvägar, och då hade detta varit en helt perfekt yakuza-rulle.

Takishe Miike är snart 60 år och under sin 30 år långa karriär har han regisserat över 100 filmer. Trots detta verkar han fortfarande hungrig och visar inga tecken på att tackla av. Kommer han med så bra och underhållande filmer som First Love så får han gärna hålla på 30 år till.


Kristoffer Pettersson 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *