Meny Stäng

Emelie (2015)

Emelie
Skräck/Thriller,USA, 2015
Regissör: Michael Thelin
Manus: Rich Herbeck och Michael Thelin (berättelse)
Skådespelare: Sarah Bolger, Carly Adams, Chris Beetem mfl.
Distrubutör: Njuta Films
Längd: 80 min
Ute på svensk DVD och Blu-ray 2016-06-27


1Ibland blir man överraskad. Tittar på omslaget till Emelie och förväntar mig inget speciellt. Texten ”I’m your new babysitter” över en bild på en ung kvinna i huva. Jaha, någon hooded-horror med en ond barnvakt. Känns som om det gjorts några gånger.

Men redan från början inser jag att detta är nog en helt annan film än vad den verkar vara. På avstånd för vi följa en ung kvinna som pratar i telefon, hon lägger på när en bil närmar sig och en kvinna i bilen tilltalar henne, hon frågar, ”Heter du Anna?”. När hon svarar ja slås hon ned och dras in i bilen.

När det sedan dyker upp en ny barnvakt hos familjen Thompson, och hon presenterar sig som Anna, så förstår man att det inte står rätt till. Vi har bara sett Anna på avstånd, men denna Anna verkar vara en helt annan person, Emelie.

Sarah Bolger som spelar rollen som Emelie, är en av de stora behållningarna i filmen, utan hennes skådespeleri så är det möjligt att filmen tippat över i någon sorts märklig variant av Ensam hemma. Bolger har man bland annat kunnat se i filmer som Spiderwick och The Lazarus Effect, och som en av huvudrollerna i TV-serien The Tudors. Hon lyckas på ett bra sätt ikläda sig den något psykotiska rollen. Hon har förlorat ett eget barn, och hon vill nu ha ett nytt, och det verkar finnas en god kandidat bland Thompsons barn.

Sarah Bolger som Emelie.
Sarah Bolger som Emelie.

Filmen Emelie rör sig någonstans mellan skräck, thriller och drama. Och regissören Michael Thelin lyckas skapa en grymt obehaglig känsla med hjälp av manuset av Rich Herbeck som baseras på en berättelse skriven av regissören själv. Thelin är en erfaren regissör, men detta är hans långfilmsdebut, tidigare har han bland annat gjort över 300 musikvideos, reklam och några TV-filmer.

I "Emelie" finns en grymt obehaglig blandning av skräck, thriller och drama...
I ”Emelie” finns en grymt obehaglig blandning av skräck, thriller och drama…

Trots att karaktären Emelie är djupt obehaglig, har jag samtidigt inte några problem med att känna vissa sympatier för henne. Hon blir inte något freak. Hon blir en människa med en historia som jag tror på. Och att just kunna tro på en karaktär, är något som jag finner ovanligt i många skräckfilmer.

På ytan är Emelie en underlig mix av element, men teamet bakom filmen lyckas ändå ro hem det. Man lyckas skapa ett ytterst mänskligt monster, långt ifrån Jason och Freddy, utan istället betydligt närmare dig och mig.

Betyg: 8 av 10


 

Mikke Schirén

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *