Meny Stäng

Dark Skies (2013)

Dark Skies

Science Fiction/Skräck, USA, 2013

Manus och regi: Scott Stewart

Medverkande: Keri Russell, Josh Hamilton, JK Simmons mfl.

Längd: 97 minuter

Finns på DVD och Blu-ray från Scanbox sedan 2013-09-04

— — —

Dark Skies 2013Familjen Barrett har bosatt sig i en liten lugn och fridfull förort, när de börjar drabbas av mystiska saker. Det börjar med att saker ur kylskåpet ligger utspridda, eller att alla köksvaror är staplade på varandra i oroande mönster. När en stor mängd fåglar en dag kraschar in i deras fönster, börjar de gräva i det och anar att de något vill dem illa, något som inte är från denna jord. De finner flera fall av familjer som drabbats av liknande saker, och de tvingas ta upp kampen mot de varelser som hotar dem.

Det är sällan som rymdvarelser skildras som särskilt snälla varelser på film. ET i all ära, men oftast är det riktigt elaka filurer som av olika anledningar kommer till vår jord för att ställa till det för de stackare som drabbas. Dark Skies följer detta etablerade mönster och introducerar oss för utomjordingar som har allt annat än gott i åtanke. Tyvärr är det heller inte mycket annat med filmen som skiljer sig från mängden, och vad som hade kunnat bli en obehaglig film, där home invasion möter rymdinvasion, blir istället något tamt och ointressant.

dark-skies


Dark Skies faller först och främst på att den inte kommer med något nytt överhuvudtaget. Designen på rymdvarelserna har vi sett åtskilliga gånger förut, bättre utfört dessutom, och det enda filmen har att överraska med är den lilla plottwisten mot slutet. Att man heller inte har någon större sympati eller medkänsla för huvudkaraktärerna är en annan sak. Trots att familjen ska genomgå en ekonomisk kris bor de väldigt fint och ser inte ut att behöva vända på några ören alls, och när de utifrån sin livssituation gör korkade beslut kan man inte annat än sucka. Värst blir det när Keri Russells karaktär Lacy ska visa ett hus för ett köpintresserat par, och helt sonika häver ut sig att de kan få något bättre. Smart tänkt. Det räcker inte med en halvt oväntad vändning för att filmen ska få något större värde, det hela mynnar ut i en medioker och småputtrigt trist film som ingen kommer att minnas i någon större utsträckning om ett par år.

Betyg: 3 av 10

– – –

David Larsson; FromBeyond-redaktör

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *