Meny Stäng

Corman’s World: Exploits of a Hollywood Rebel (2011)

Corman’s World: Exploits of a Hollywood Rebel

Dokumentär, USA, 2011

Regi: Alex Stapleton

Medverkande: Roger Corman, Jack Nicholson, Martin Scorsese mfl.

Längd: 95 minuter

— — —

Varje självrespekterande skräck- och genrefilmsnörd har åtminstone en susning om vem Roger Corman är. Tar man sig en titt på hans IMDB slås man av häpnadsväckande siffror när det kommer till hur mycket filmer han har varit inblandad i, främst som producent, men också som regissör. Oavsett om det rör sig om de nu mer klassiska filmatiseringarna av Edgar Allan Poe-berättelser som gjordes på 60-talet, där Vincent Price alltid stod för huvudrollen, eller senare mer exploativa filmer, är det lätt att konstatera att Roger Corman har haft stor betydelse för hur kultfilm av alla dess slag ser ut idag. Lägg där till att människor som Martin Scorsese, Jack Nicholson och James Cameron alla en gång började med att arbeta med Corman, och man får en tydligare bild av hur pass viktig han har varit.

Corman’s World: Exploits of a Hollywood Rebel (2011) inleds kronologiskt med Roger Cormans första jobb som manusgranskare och sträcker sig ända fram till idag och hans fortfarande pågående arbete som filmproducent. Under de närmre sextio åren berättas en historia om en man som ända sedan 50-talet rört sig utanför Hollywood och dess studiosystem, och som aldrig riktigt lyckats ta sig upp i de högsta ligorna. Det är en hjärtvärmande dokumentär som gång på gång får en att häpnas över och inse vilken gigantisk betydelse Corman haft för filmindustrin, och särskilt gällande de genrefilmer man håller så nära hjärtat.

Bland de intervjuade hittar vi tidigare nämnda giganter som Scorsese och Nicholson bland annat, som alla delger ömsom roliga ömsom intressanta anekdoter rörande deras erfarenhet av att arbeta med Roger Corman. Det framkommer att karln inte alltid haft de mest konventionella idéerna, och resultatet har stundtals blivit därefter, men han har samtidigt alltid lyckas tjäna pengar på de filmer han gjort. Corman själv framstår som någon av de mest sympatiska och omtyckbara människorna man sett blivit intervjuad. Där finns inte ett uns av bitterhet över att han aldrig blivit någon gigant, inte ens när avsnittet om att Jaws (1975) och Star Wars satte käppar i hjulet för de skräck- och sci-fi-filmer Corman ofta var inblandad i visar han upp någon som helst illsinnighet.

Man får även se det som ett plus att man blir sugen på i princip alla filmer som visas upp i dokumentären, vilket det är gott om. De första stapplande stegen kanske inte ter sig allt för spännande idag, men all film han gjorde under sent 60-tal och framåt är helt klart intressant. Regissör Alex Stapleton har fått till en bra balans mellan intervjuer och klipp, han får till ett bra flyt i filmen och gör att man hela tiden matas med information som känns intressant och givande.

Troligen kommer väl inte den här filmen att göra Roger Corman till ett välkänt namn för de i genrefilm icke-insatta, men det är ändock ett varmt porträtt av en man som med hjärta och vilja gjort enorma insatser för filmhistorien. Den gör inga djuplodande försök att förklara fenomenet Corman, utan nöjer sig istället med att delvis berätta om hans väg till var han befinner sig idag, men lyckas ändå vara en allt igenom sevärd dokumentär som, om inte annat, öppnar upp ögonen för film man måste se.

Betyg: 7,5 av 10

– – –

David Larsson; From Beyond-redaktör

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *