Meny Stäng

Citizen Gangster (2011)

Citizen Gangster (2011)
Gangsterdrama, Kanada, 2011
Distributör: Noble Entertainment
Regi: Nathan Morlando
Skådespelare: Scott Speedman, Kelly Reilly, Brian Cox, Kevin Durand, m.fl.
Längd:102 min.
Finns på svensk DVD från 2012-07-25

— — —

I Nathan Morlandos Citizen Gangster (2011) bjuds vi på den verklighetsbaserade historien om bankrånaren Edwin ”Eddie” Boyd som är en av Canadas mest omtalade brottslingar. Efter sin hemkomst från WWII har Boyd, här spelad av Scott Speedman (Underworld, Strangers), svårt att anpassa sig till ett stillsamt liv som familjefar och underbetald busschaufför. Han drömmer om att bli skådespelare och att få stå på scen, men alla sådana dörrar verkar stängda. Nu räcker dessutom inte pengarna för att betala familjens hus och Boyd tar ett drastiskt beslut. Han sminkar sig till oigenkännlighet och rånar en bank. Plötsligt har Boyd hittat kallet i sitt liv och får den uppmärksamhet han alltid drömt om.

Citizen Gangster är en väl avvägd porträttering av en brottsling som medierna kom att älska. Den välklädde och teatersminkade Edward Boyd får snabbt rollen som samhällsomstörtande folkhjälte och snart är han Kanadas egen John Dillinger. Boyd verkar även han sugas upp i myten om sig själv och hans bankrån börjar allt mer likna scenshower där han dansar runt och flörtar med vackra kassörskor. Polisen är däremot inte riktigt lika imponerade av Boyd och hans förbrytarliga. Läget hårdnar dessutom ytterligare när den kommissarie som har huvudansvaret för Boydligans infångande brutalt mördas. Frågan är nu om charm och finurlighet egentligen räcker för att hålla Boyd undan rättvisan?

Scott Speedman är med sin pojkaktiga utstrålning och breda leende perfekt i rollen som bankrånarcharmören Edward Boyd och en själklar referens är Heath Ledgers karismatiska joker i The Dark Knight (2008). Speedman har dessutom mycket bra kemi med Kelly Reilly (Eden Lake, Sherlock Holmes), som spelar Boyds fru Doreen, men även andra skådespelare är värda att nämna. Arbetsmyran Brian Cox ger filmen stabilitet som Boyds gamla snutfarsa och Kevin Durand är stenhård som den enfotade gangstern Lenny. I bakgrunden bubblar filmen dessutom av kritik mot hur efterkrigets Kanada misslyckades med att slussa tillbaka sina veteraner in i samhället igen. Denna kritik, tillsammans med filmens gråtyngda foto och karga snöklädda 50-talsmiljöer, ger Citizen Gangster den där känslan av socialrealism som gangsterepos av detta slag behöver för att vara riktigt effektiva.

Scott speedman som den notoriska bankrånarcharmören Edward ”Eddie” Boyd.

Kanske lider filmen förvisso av viss stiltje i mitten, men snart tar den fart igen med fängelseflykter och falska fruntimmer. Finalen blir sedan både dramatiskt verkningsfull och emotionellt lyckad med en liten knorr på slutet. Edward Boyds liv passar helt enkelt mycket bra som utgångspunkt i denna typ av filmadaption. Hade Boyd istället varit verksam i USA så är jag övertygad om att flera filmatiseringar redan skulle ha gjorts.

Visst kan man kalla Citizen Gangster för en ganska klassisk uppgång och fallhistoria. Filmen är klart gjord efter samma gamla gangsterfilmformel som etablerades i Hollywood under 1930-talet. Men kanske är det inte så konstigt att formeln levt kvar då den fortfarande fungerar så här bra nästan 100 år senare. Imponerande är också att Citizen Gangsters regissör och manusförfattare Nathan Morlando endast hade en kortfilm i sitt bagage innan denna produktion. Ett namn att lägga på minnet med andra ord. Tråkigt nog erbjuder Noble Entertainment endast Citizen Gangster på DVD-format i Sverige. Blålaser hade helt klart varit befogat när det är så här pass stiligt…   

Betyg: 7,5 av 10

— — —

Kristoffer Pettersson; FromBeyond-redaktör som håller drömmen vid liv

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *