Meny Stäng

Cats Eye (1985)

Cats Eye
Skräck, Usa 1985
Distributör: Retro Film (Studio S)
Regi: Lewis Teague
Medverkande: James Woods, Robert Hayes, Drew Barrymore
Längd: 95 minuter
Betyg: 6 av 10


Sveriges nya filmbolag Retro film verkar tycke som tycker som de flesta andra filmälskare jag känner, nämligen att det var bättre förr. De väljer nu att släppa fyra finfina filmer samtidigt. En av dessa är Lewis Teagues Cats Eye som självaste Stephen King har skrivit manuset till.

De två första berättelserna i denna episodfilm är direkt hämtade ifrån Kings egna novellsamling Dödsbädden, medan den sista är skriven direkt för filmen. Och som det stora Stephen King-fan som jag är så har jag stora förväntningar på Cats Eye.

Det ska sägas att den röda tråden i filmen är att vi får följa en katt som verkligen får vara med om allt möjligt. Ja, allt ifrån att bli jagad av Cujo till att bli påkörd av Christine. Dessa karaktärer gör naturligtvis ett King-fan som jag varm i hjärtat och deras cameos är högst välkomnande.

I den första berättelsen får vi följa Dick Morrisson (James Woods) som försöker sluta röka men istället hamnar i klorna på maffian, som inte är nådiga med vilka medel de tar till för att man ska bli av med sitt beroende. Det är en högst underhållande berättelse som kanske inte är jätteotäck, utan mer hysterisk och rätt tokig på sina ställen med stora portioner svart humor. Woods är en bra skådespelare och han gör filmen i sin helhet väldigt bra. Dock är detta den berättelse jag tycker är minst bra av de tre.

Nu är det slutrökt för James Woods!
Nu är det slutrökt för James Woods!

Berättelse nummer två utspelar sig i Atlantic City och handlar om en rik gubbe som gärna slår vad om allt mellan himmel och jord. En tennisstjärna dras in i vadslagning och hans uppdrag blir att ta sig runt ett hotell längst upp på byggnaden endast på den 12 centimeter korta avsatsen som går runt hela huset. Denna berättelse är riktigt spännande och ger mig vibbar ifrån Hitchcocks Vertigo. Är man höjdrädd så kommer denna berättelse verkligen att kännas. Berättelsen är kort, snabb men ack så underhållande.

Den sista berättelsen handlar om en liten flicka (Drew Barrymore) som drömmer mardrömmar och hör ljud i väggarna.
Givetvis tror hennes föräldrar henne inte, och allra minst hennes mor. Men ramberättelsens katt råkar se det lilla monstret som gömmer sig i flickans väggar och bestämmer sig för att skydda flickan. Katten flyttar därför in hos flickan, något som inte är speciellt populärt hos modern. Men katten, som förövrigt kallas Generalen, är envis och ger sig tack och lov inte. Detta är absolut den berättelse i filmen som jag tyckte bäst om. Den är helt klart den knasigaste berättelsen, och nog den som kan anses som den läskigaste.

Generalen och Drew Barrymore
Generalen och Drew Barrymore

I det stora hela Cats Eye en trevlig och underhållande film med tre rätt mörka mörka episoder som är både rätt läskiga och roliga. Soundtracket till filmen är lysande och jag gillar exempelvis hur låten Every breath you take används. Jag har inte läst de två första berättelserna i Kings ”Dödsbädden” och det är nog lika bra. Jag blev glatt överraskad hur pass underhållande jag tyckte att alla berättelserna var. Lewis Teague kan nog sin Stephen King då han två år tidigare också hade filmatiserat Cujo. Han hade i min mening gärna fått gjort flera Stephen King-filmatiseringar.

Övrigt gällande denna utgåva. Retro Films första tryckning av Cats Eye hade problem med textningen. Detta är nu åtgärdat och de som hann köpa denna version kan få en ny skiva utskickad genom att reklamera sitt köp hos handlaren. Bild och ljudförhållanden är förövrigt klart tillfredställande.


Christoffer Strid

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *