Meny Stäng

Breaking in (2018)

Breaking in
Home Invasion, thriller/USA/2018
Distributör: Universal
Regissör: James McTeigue
Skådespelare: Billy Burke, Gabrielle Union, Richard Cabral m.fl.
På svensk DVD och Blu-ray från 2018-10-01


Två barn som hålls som gisslan av ett gäng rånare i ett hus byggt med ogenomtränglig säkerhet. Utanför finns barnens mor, hon kommer göra allt i sin makt för att rädda sina barn.

Detta är premissen i Breaking In (2018), en film som är regisserad av James McTeigue (V för Vendetta, 2005) och huvudrollen hanteras av Gabrielle Union som också är medproducent. Temat känner vi igen – home invasion – men denna gång med skillnaden att filmens hjältinna ska bryta sig in, inte ut.

Förövrigt är det ärligt talat inte mycket nytt under solen. Det är inte direkt dåligt, men karaktärerna känns som vandrande klichéer och allt utvecklas ungefär precis som man tror det ska. På nått sätt saknar jag också lite karisma i rollistan. Jag kommer på mig själv med att fundera på varför Nicolas Cage inte är med i filmen, han brukar ju vara med i produktioner av typ denna, och han brukar åtminstone skjuta lite energi små-trötta projekt som detta. Men inte denna gång tydligen. Istället får vi den träiga tv-skådisen Billy Burke som skurk och motpart till Gabrielle Unions driftiga tigrinna. Zzzzzz….. säger jag bara, detta hade varit mycket roligare med Nicolas Cage.

Billy Burke vill ha tillbaka sin väska (förstås)
Billy Burke vill ha tillbaka sin väska (förstås)

Nej, det enda som jag egentligen kan känna är sevärt med Breaking In är Richard Cabral som spelar Billy Burkes totalt genomruttna och knivkåta underhuggare. Den före detta gängmedlemmen Cabral har de senaste åren blivit lite av en go-to-guy när man vill ha en tatuerad latinamerikansk hårding som i manuset heter typ ”Spider” eller ”Smokey”, och nog sitter denna roll som en handske på honom även i Breaking In. En stereotyp förvisso, men Cabrals intensitet är onekligen underhållande. Några andra filmer där han spelat mer eller mindre exakt samma karaktär är End of Watch (2013), Snitch (2013) Paranormal Activity: The Marked Ones (2014) och Blood Father (2016).

Baby Jokes of the Charlie Row Campo cliqua...
Baby Jokes of the Charlie Row Campo cliqua…

Men visst, jag har sett värre. Breaking In duger en sketen torsdagskväll när du är lite utarbetad och inte vill att hjärnan som ska gå mer än på tomgång. Den är inte dålig, man har bara sett detta så oändligt många gånger tidigare. Och hur är det egentligen med James McTeigues karriär? Steget från V för Vendetta till till Breaking In är utan tvekan ganska stor…

Betyg: 3,5 av 10

Trivia: Innan Richard Cabral blev skådespelare gjorde han faktiskt karriär som rappare under sitt gängnamn Baby Jokes i en Los Angeles-bördig rap-clique kallad Charlie Row Campo.

Hur det låter? Det rör sig om västkustbaserad ”gangsta rap” med 90-talsstuk, men tryck här så får du själv höra. 

 


Kristoffer Pettersson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *