Meny Stäng

Anaconda (1954)

Anaconda
Dokumentär, Sverige/Colombia, 1954
Distributör: Super 8 Video
Regi: Torgny Anderberg
Medverkande: Rolf Blomberg, Jorge Saclemente, Villamazar, apan Laban m.fl.
Längd: 90 minuter


1Knappt hinner jag packa upp väskan från min senaste resa innan det är dags igen, denna gång åker jag med på en expedition till Amazonas djungler i jakt på en jätteanakonda. Expeditionsledare är upptäcktsresanden Rolf Blomberg, som under sin livstid skrev en lång rad böcker och producerade dokumentärfilmer om sina resor.

Anaconda får man klassa in i kategorin mondo, då den inte är rakt dokumentär utan också har en del scener som känns tillrättalagda eller helt enkelt tillagda för filmens skull. Filmens utgångspunkt är som sagt att fånga jätteormen anakonda, men resan fram till det tänkta målet bjuder på en rad andra erfarenheter också. Det köps en liten apa som de döper till Laban, och den döps såklart i kristi namn. Det tävlas i blåsrörsskytte, jagas och umgås med urinvånarna under ganska avslappnade former. Efter en rad äventyr i djungeln så hittar de till sist ormen och försöker fånga den, men den smiter ur deras händer och jakten börjar ånyo. Regnperioden närmar sig med stormsteg och kampen mot klockan börjar bli påtaglig.

Anaconda känns svår att skriva mycket om, för den är ganska straight forward, både i utförande och i story. Dokumentärt, men tillrättalagt och enligt flera källor runt på Internet inte inspelad under samma resa då den första kameramannen av religiösa skäl vägrade filma på lördagar, och det under just en lördag dök upp en möjlighet att spela in en scen med ormen. Det var bara packa ihop och återvända vid ett senare tillfälle med en ny fotograf och ormen de fångat just då kunde tryggt slingra iväg och tacka sin lyckliga stjärna att den slapp fångas in och föras till Sverige. De djur som fångades in hamnade på Göteborgs akvarium. Filmen har ingen direkt fart, och det blir aldrig spännande eller väldigt engagerande även det lagts en hel del krut på att försöka skildra djungeln som den nog trots allt är. Djurlivet diskuteras, och likaså omgivningen av en berättarröst som ligger över hela filmen. Är väldigt lite dialog överhuvudtaget, utan det är mest små sånger och kortare diskussioner. Djungeln är ju en spännande plats, och tycker att teamet lyckas ganska bra med att skildra naturen och djurlivet, även om det blir lite platt då filmen är svartvit.

Djungeln - en spännande plats!
Djungeln – en spännande plats!

En av sakerna jag uppskattade med Anaconda var att man som tittare slipper den allra sunkigaste människosynen, som är starkt framträdande i till exempel Gorilla (S. Nykvist & L-H. Ottoson 1956). Kanske kan det bero på att Blomberg levde många år av sitt liv utomlands och dokumenterade och kritiserade brott mot minoritetsfolk, och samtidigt vurmade han för naturen och varnade för miljöförstöring. Han hade nog en mer mänsklig relation till de han träffade.. eller ja, han såg dem som människor helt enkelt, inte som någon slags djur som människor framställs som i Gorilla. Berättarrösten kändes mer berättande än i just Gorilla där den mest lämnade en enormt sur smak i munnen när man satt och tittade. Dessutom finns en fin berättelse i Anaconda om den lilla apan Laban som nästan blir som en skådespelare i filmen, och de nämner hans små äventyr stundtals och han får till och med en godnattsång sjungen för sig när han stoppas ner i sin lilla säng när solen går ner. Mysigt!

Anaconda är inte en jättebra film men helt okej trots allt, och det gör att man kan tänka sig att åka iväg rakt in i djungeln och uppleva, och den tål att ses någon gång och framför allt känns den inte precis lika daterad som exempelvis Gorilla gör. Det är synd att den är svartvit, då naturen blir platt som jag nämnde ovan och jag gärna hade sett alla naturens färger. Det lät väldigt pretentiöst det där kände jag, men blommor, blad och djur blir inte lika intressant när man inte ser färgerna. Rimligare film än den redan nämnda Gorilla, men inte någon film jag känner att man behöver se gång på gång, kanske skulle vara för den lilla gulliga apan Laban kanske? Helt okej, men inte mycket mer. Känner dock att jag vill fördjupa mig lite mer i Rolf Blombergs liv och leverne.

Betyg: 4 av 10


 

Mikael Hammarberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *