Meny Stäng

American Horror Story: Freak Show

American Horror Story: Freak Show
TV, Drama/Skräck, USA, 2014-2015
Skapare: Ryan Murphy och Brad Falchuk
Medverkande: Jessica Lange, Sarah Paulson, Evan Peters, Lily Rabe, Emma Roberts mfl.
Längd: 647 min

— — —

ahsfreakshowClowner. Ständigt dessa clowner. Skicka ut en enkät vad folk är mest rädd för och du kommer säkert få svaret clown från många av dem. Inte konstigt det när filmatiseringen av Stephen Kings IT satte djupa spår hos många som upplevde den i ung (och säkert äldre) ålder. Inte ens lattjoskräckisen Killer Klowns kan få folk att sluta frukta clownerna, och visst kan man väl tycka att det är något otäckt med de där flinande, sminkade fånarna. Men det läskigaste som finns? Nja.

Sen har vi clownen Twisty i den fjärde säsongen av American Horror Story, som man med milt valda ord får säga är en riktigt ruskig jäkel. Inte bara att hans gigantiska flin inte är av denna värld, hans smutsiga anlete, otäckt tysta framtoning och förtjusning för att utsätta folk för ond bråd död får den mest clownälskande människan att springa för full hals.

Inte bara Twisty står i fokus denna säsong, och det krävs inte mer än att titta på titeln man givit den för att inse vad den handlar om; så kallade freaks. Här har vi den skäggiga damen, den långa och muskulösa damen, grabben med krabbklor med fler. Det är en brokig skara som inte bara har ett yttre som sticker ut, utan vars själar i flera fall är svärtade av år av utsatthet och utstötthet, men som nu funnit en gemensam i Elsa Mars (Jessica Lange) Freak Show, där de framför sina talanger utifrån sina defekter till folks förtjusning. Givetvis är inte livet enkelt för det, och när de siamesiska tvillingarna (varsitt huvud, delar kropp) Bette och Dot (Sarah Paulson) äntrar scenen sätts saker igång där inte bara clowner är mordiska.

Twisty The Clown är utan tvekan en otäck jäkel.
Twisty The Clown är utan tvekan en otäck jäkel.

Inledningsvis slår säsong fyra av American Horror Story på med pompa och ståt med ett fullspäckat första avsnitt där vi bland annat bjuds på ett minst sagt fascinerande sångnummer från Jessica Lange med tysk brytning. Som man kunnat se i tidigare säsonger dippar det tyvärr även här, kanske mer än tidigare, när man inte lyckas få ihop någon särskilt intressant intrig att hålla fast sig vid. Det räcker inte med en elak clown och psykotiska rikemansbarn för att tretton avsnitt ska hålla kvalitet, och när säsongen når sin kulmen har man till viss del slutat bry sig.

Snyggt är det ju fortfarande dock, som alltid, med utmärkt musik och ett foto som inte liknar något annat du kan se på TV, där skeva vinklar ses som något högst välkommet. Yta har alltid varit American Horror Storys kanske främsta trumfkort, och visst räcker det väl nog för att jag ska bry mig om att se klart säsongen, även om jag in i det sista hoppas att manusförfattarna ska överraska mig med något lika slående som säsongsinledningen. Det finns ett par ögonblick här och där i serien som sticker ut, bland annat ett bokstavligt blodbad, men det handlar mer om enstaka scener än längre, mer sammanhållda delar.

Säsong fem rullar för fullt i USA nu på TV, första säsongen utan Jessica Lange, och med facit i hand är det givetvis trist att hennes sista (?) säsong också blev den hittills sämsta. Sättningen på Elsa Mars freak show blir i längden inte särskilt spännande, och det återstår att se hur paret Murphy/Falchuk lyckas göra det hotell som säsong fem ska utspela sig på till en plats för hemskheter, tokigheter och all den läckra visuella utsmyckning serien så ofta bjuder på.

Betyg: 5 av 10

– – –

David Larsson; FromBeyond-redaktör

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *