Meny Stäng

American Horror Story: Apocalypse (2018)

American Horror Story: Apocalypse
Skräck-TV, USA, 2018
Distributör: Fox
Medverkande: Sarah Paulson, Emma Roberts, Kathy Bates m.fl.
Längd: ca 5 timmar och 20 minuter
Betyg: 5 av 10


Ett nytt år, en ny säsong av American Horror Story. Vilket också innebär att serieskaparna än en gång behövt gnugga geniknölarna för att komma fram till en ny premiss som ska hålla för en hel säsong. Ni som läst mina tidigare recensioner vet att så tyvärr inte är fallet. Säsongerna brukar inledas rätt spännande, för att sedan uppenbart inte ha nog med intrig för att hålla över en hel säsong. Nu med säsong åtta slår man på stora trumman med säsongens titel och utlovar en apokalyps. Kan jordens undergång vara det som den här serien behöver för att vända mig och andra skeptiker?

Säsongen inleds tämligen direkt och pang på; bomberna är på väg att falla och vi får följa ett gäng personer i LA som i panik försöker ta sig till säkerhet. För en liten, utvald elit (där vissa har betalat den nätta summan 100 miljoner dollar) finns ett antal bunkrar som skydd mot de regnande nukleära dödsbringarna. Väl i bunkern visar sig tillvaron ytterst knaper och det skumma Kooperativet, som ligger bakom bunkrarna, verkar inte riktigt tydliga med sina avsikter. En dag dyker Michael Langdon, högt uppsatt inom Kooperativet, upp till bunkern. Vem är han egentligen, och vad är det som ligger bakom jordens undergång?

Jag måste säga att det börjar rätt lovande, och de första 15-20 minuterna är både intensiva och spännande, hur ska detta gå? När de väl är på plats i bunkern tappar dock serien momentum rejält, och jag börjar redan i avsnitt ett oroa mig för hur det här ska hålla för en berättelse på tio avsnitt. Det vore väl dock inte American Horror Story om det var så enkelt, och redan i avsnitt två/tre börjar förutsättningarna förändras. Det är också här som man tydligt markerar att det finns något slags American Horror Story-universum, ett grepp som väl ligger i tiden, då man väver in tidigare säsonger med framförallt fokus på säsong tre, Coven.

När väl häxorna från den säsongen dyker upp väcks mitt intresse till viss del till liv igen. Äntligen karaktärer jag känner igen och kan känna något för! Problemet med Apocalypse är att resten av säsongen är så här. Det är typ som en enda lång flashback, och även om jag får säga att jag föredrar det framför att behöva hänga i den där tråkiga bunkern i tio avsnitt, säger det något om hur svag grundstoryn för denna säsong är. Man måste alltså, för att bygga vidare på storyn och hålla tittarnas intresse uppe (åtminstone mitt) hänfalla åt att låta tidigare säsonger bära upp denna.

När serien väl knyts ihop gör man det rätt läckert, där flashbacksen ”hinner ikapp” var säsong åtta startade. Problemet är bara att det känns som fan service å det grövsta, där man önskat göra tittarna glada genom att få återse sina favoritkaraktärer, som jag har fått känslan att häxorna från Coven är. Kanske är det hög tid att man begraver American Horror Story nu, det verkar faktiskt vara rejält slut på idéer, även om denna säsong är något bättre än den ytterst mediokra Cult. I USA går säsong nio, med namnet 1984 för fullt, och det verkar vara en slasherfilm i TVsäsongsformat. Det låter åtminstone roligare än mycket av det man hittills visat, men för att övertyga mig behövs mycket mer än en kul premiss. Upp till bevis, American Horror Story.

Betyg: 5 av 10

– – –

David Larsson; FromBeyond-redaktör

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *