Meny Stäng

Alla Bär En Skugga (2011)

Alla Bär En Skugga

Skönlitteratur, Sverige, 2011, Oddbooks Förlag

Författare: Markus Widegren

Språk: Svenska

152 sidor

Finns att köpa genom svenska återförsäljare från oktober 2011

— — —

Karl, en äldre medelålders man, beger sig ut till ett avlägset och övergivet hus i skogen. Detta hus bär på händelser som kommit att förändra Karls liv helt och hållet, och han beger sig dit för att försöka komma till insikt med vad det egentligen var som hände den där ödesdigra dagen för tio år sedan. Samtidigt får man följa Karl i tillbakablickar som utspelar sig tio år bakåt i tiden, där han lever ett till synes idylliskt liv, men under ytan lurar ångest och svartsjuka som hotar att förgöra allt det som Karl håller kärt.

Jämför man Alla Bär En Skugga (2011) med Markus Widegrens debutroman Bestmannen (2011) finner man att det inte är mycket i dessa som liknar varandra. Där den första boken var en enkelspårig och blodfylld skräckhistoria är detta en mer psykologisk laddad berättelse som rör sig inom flera genrer. Fokus här ligger i princip enbart på karaktären Karl, som utlämnas åt läsaren när man delges hans tankar och funderingar kring tillvaron, som är allt annat än glädjefyllda. Det är en välskriven huvudkaraktär, som man delvis får sympati för, trots en del rent ut sagt vidriga handlingar, men som man framför allt lider med. Det är tydligt att allt inte står rätt till med Karls psyke, hans värld färgas av hans egna oförmåga att hanteras med sina allt för starkt svallande känslor som hela tiden hotar att rubba den balans som håller hans liv i schack.

Widegren visar med den här boken att han besitter förmåga att skriva mer än bara blodiga skräckberättelser. Med Alla Bär En Skugga kommer hans litterära färdigheter fram tydligare, och det känns som att han har funnit en uttrycksform han känner sig trygg med. Han lyckas väl med att blanda genrer, här rör det sig från scener som är väldigt obehagliga till starkt tragiska sådana. Samtidigt lyckas han hela tiden hålla intresset uppe hos mig som läsare, trots att jag anar att det som komma skall inte innebär lycka för den stackars huvudpersonen Karl.

Det känns också som att Widegren hittat en alldeles perfekt längd för sin roman, som det är tänkt ska ingå i någon slags trilogi. Han undviker onödiga passager och utfyllnader, vilket gör att berättelsen blir mer koncentrerad och det som står känns alltid som att det faktiskt behövs. Den enda lilla petitessen jag under läsningens gång störde mig på var det konstanta användandet av ”dej” och ”mej”, vilket kändes lite slarvigt. Bortsett från detta lilla missöde är det en språkligt välskriven berättelse, och Widegren lyckas anpassa språket väl efter den historia han vill förmedla.

Alla Bär En Skugga är en gripande, otäck och väldigt lyckad roman som visar på att Markus Widegren är en författare att räkna med. Lika mycket drama som den är skräck, här lyckas författaren väl med att förena de två och få fram en historia som är väldigt svår att slita sig från. Från den mystiskt laddade inledningen till den tragiska finalen är detta en bok som visar att genrelitteraturen i Sverige håller hög klass, även när det inte rör sig om författare som är publicerade på stora bokförlag. Det ska bli mycket spännande att se hur Widegren fortsätter i sin påtänkta trilogi, som ska beröra två andra mycket viktiga romanfigurer.

Betyg: 7 av 10

– – –

David Larsson; From Beyond-redaktör

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *