Ingen kan nog förneka vilket kulturfenomen det Xbox360-exklusiva ”Alan Wake ” kom att bli när det släpptes 2010. Spelet lyckades leverera en upplevelse som stundtals lyckades sudda ut gränserna mellan spel, film och litteratur i vad som nog får sägas var ett förvånansvärt välbalanserat utförande. Även om man inte kan undgå att undra hur spelet hade tett sig om man hade behållit den öppna och fria spelvärld som spelets första utkast ståtade med, så kan man inte sticka under stol med att det spel som finska Remedy Entertainment till slut släppte skulle komma att bli en klassiker. Här på Frombeyond har spelet fortfarande ett av de högsta betygen vi gett ett spel, och det är inte sällan vi slår på spelets eminenta soundtrack under sega jobbdagar.
Med det sagt, så fanns ett stort problem med spelet. Medan dess narrativ hanterades utmärkt och berättelsen som presenterades var både engagerande och nervkittlande, så lämnades väldigt många frågor obesvarade. Spelets DLC, The Signal och The Writer, skapade nästan bara mer frågetecken än det gav svar, och årets nedladdningsbara tungviktare, American Nightmare, verkade nästintill ta ett steg åt sidan snarare än framåt.
Ska spelets fans aldrig få sina frågor besvarade?
Nu verkar det som det finns en stor chans att svaret på den frågan faktiskt blir jo!
Under årets första månader dök bloggen ”This House of Dreams” upp på blogspot, en blygsam publikation där en amerikansk kvinna vid namn Samantha skrev om sitt nyinköpta hus. Det var dock många som började haja till Samantha hittade en låda full av maskinskrivna dikter, där nyckelord som ocean och thermos användes. När den unga bloggerskan sedan började drömma mardrömmar om skuggliknande FBI-män, och en ung man som mystiskt nog liknande vår gode Al stod det snart klart att det var något fuffens på gång.
I början av sommaren stod det så klart att Remedy Entertainment hade ett finger med i spelet, då grundande medlemmen Sam Lake twittrade ”It’s all true. It will happen again, in another town, a town called Ordinary. It’s happening now”. jämte en länk till bloggen. Alan Wake 2 verkar med andra ord vara under utveckling!
Inte mycket är känt om spelet, men den uppmärksamma har nog inte kunnat gå att missa några handskrivna ord på de annars maskinskrivna sidor som visas upp på bloggen. Här refereras det till Joseph Campbells monomyt, det vill säga teorin om att otroligt många berättelser delar samma upplägg: En hjälte ger sig av och presenteras inför ett till synes omöjligt hinder som han erbjuds besegra. Enbart genom svåra prövningar kan ha uppnå en fullständig seger, för att till sist kunna återvända hem. På samma papper har man skrivit upp mytens tre stadier, varav två är väldigt bekanta för fans av Alan Wake: ”Departure. Initiation. Return”. Intressant nog är det initiation som är understruket, trots att det snarare var Wakes återkomst som utlovades i slutet av The Writer. Vad kommer detta innebära för spelet? Kommer spelaren kanske få ta kontroll över Samantha, medan Alan ersätter Zane som andlig rådgivare?
Frågorna är många, och vi här på Frombeyond är minst lika nyfikna som ni andra. Så snart vi hör något nytt lovar vi här på redaktionen att föra nyheten vidare till er läsare!
Tills dess får vi nog dock nöja oss med att vrida upp volymen till elva på Children of the Elder God och ge katten i att ge oss ut i skogen om natten utan ficklampa!
— — —
Johan Axell; Frombeyond-redaktör