Meny Stäng

Unfriended: Dark Web (2018)

Unfriended: Dark Web
Skräck, USA, 2018
Skådespelare: Colin Woodell, Stephanie Nogueras, Betty Gabriel m.fl.
Regi: Stephen Susco
Distributör: Universal
På svensk DVD och Blu-ray från 2019-04-08


Hur spännande låter det egentligen att en film helt och hållet ska utspela sig på en datorskärm? Döm om min förvåning när det visade sig fungera alldeles utmärkt i både Unfriended (2014) och Searching (2018). Här ska stora mängder cred gå till filmskaparna som lyckas få en pappret icke-fungerande premiss att vara välfungerande och effektiv som metod för att skapa spänning. Biopubliken verkar dessutom hålla med. Unfriended kostade sisådär en miljon dollar att göra och drog in nätta 64 miljoner dollar på bio, vilket får ses som rätt väl investerade slantar. Inte konstigt då att man bestämmer sig för att göra en uppföljare.

Eller, uppföljare och uppföljare. Filmerna har inte jättemycket med varandra att göra och skulle du råkat missa den första kan du ändå med gott samvete se Unfriended: Dark Web. Här får vi följa Matias (Gabriel Woodell) som på en laptop han ”hittat” upptäcker minst sagt skrämmande innehåll, som drar in han och hans vänner i något livsfarligt. Mycket mer än så vill jag inte säga om handlingen, då mycket av berättandet i filmen bygger på att hela tiden leda in tittaren på nya stigar med avslöjanden, vilket innebär att du troligen får ut mer av filmen ju mindre du vet om dess handling.

Var det då ett så smart drag att göra en till Unfriended-rulle, om man bortser från de finansiella möjligheterna och fokuserar på de mer ”konstnärliga” (i brist på bättre ord)? Med tanke på att man vant sig vid formatet är inte överraskningen att det faktiskt är en bra film lika stor den här gången och mycket tack vare att filmskaparna valt att gå en väg som skiljer sig mycket handlingsmässigt från den första filmen känns det inte som en trött upprepning av ett fungerande koncept. Om den första filmen fokuserade mer på övernaturliga inslag är ”tvåan” mer rotad i verkligheten, detta sagt med en viss brasklapp då jag inte är nog datorkunnig för att avgöra hur möjliga sakerna som förekommer i filmen faktiskt är. På de cirka 90 minuter filmen pågår hålls intresset konstant uppe och med stabila skådespelarinsatser och en handfull twistar är jag med ända till slutet, vilket jag i ärlighetens namn inte trodde när filmen började.

Det är nog inte helt långsökt att tro att vi får se fler filmer framöver som utspelar sig enbart på skärmar; det har ju visat sig vara ett fungerande koncept. Här kanske puristen inom en borde vakna och ryta ifrån, men det är svårt att med fog klaga på något som är nytt bara för att det är nytt. Istället för att med uselt resultat försöka skildra Slender Man på film borde Hollywood skifta fokus lite när det kommer till den digitala världen och istället ägna sig åt filmer likt Unfriended: Dark Web.

Betyg: 6 av 10


David Larsson; FromBeyond-redaktör

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *