Meny Stäng

Wrong Turn: Bloodlines (2012)

Wrong Turn: Bloodlines
Skräck, USA, 2012
Distributör: Fox
Regissör: Declan O’Brien
Medverkande: Borislav Iliev, Doug Bradley, Camilla Arfwedson m.fl.
Längd: 87 minuter
Finns på svensk DVD sedan 2013-02-20

— — —

wrong turnVad är det egentligen med partysugna ungdomar som gör att de automatiskt verkar dras till platser som hemsöks av psykotiska mördare?  Och hur kommer det sig att denna självmordsdrift alltid verkar vara speciellt stark vid de tillfällen då det vankas sprit, droger och spännande utomäktenskapligt sex?  Eller är det kanske snarare så att dessa blodlystna monster helt enkelt har ett sjätte sinne för sådana tillställningar? I snart 40 år har vi blivit skrämda, chockerade och underhållna av slashergenren, trots att den egentligen inte har gjort några som helst försök att förnya sig under decennierna. Den kanske största syndaren när det kommer till just formstöpta intriger och karbonkopierade karaktärer får nog ändock sägas vara Hill Billy-slashern, där vanställda bönder och skogsmänniskor tar till de mest kreativa vapen de kan hitta för att lära stadsborna en läxa de sent ska glömma. Medan subgenren förvisso har haft stora succéer med filmer som The Hills Have Eyes och Motorsågsmassakern, så måste man ändå ställa sig en del frågor om dagens utbud på filmmarknaden. Behöver vi verkligen fler filmer med blindgalna bondlurkar? Och om vi nu tvunget måste det, fanns det verkligen någon som faktiskt skrek efter just ännu ett kapitel i den långdragna Wrong Turn-sagan?

Varje år runt Halloween förvandlas den lilla sömniga staden Fairlake i West Virgina till en riktigt partycentral, där ungdomar från hela USA samlas för att dricka, knarka och festa tills de stupar. Bokstavligt talat. Det är nämligen inte alla monstruösa ansikten som syns på Halloweenfesten som bara är gummimasker. Med knivar, pilbågar och lantbruksmaskiner ger sig en muterad familj av inavlade bönder sig ut på ett riktigt mördarstråk där de en efter en slaktar stadens innevånare. När inte ens lagens långa arm förmår sig stoppa familjens frammarsch inser snart ungdomarna att det är upp till dem själva att försöka överleva denna blodiga allhelgonakväll.

wrong turn pilbåge

Wrong Turn-serien har länge präglats av en smått besynnerlig fascination av att försöka förklara de inavlade bondlurkarnas ursprung. Trots att serien hittills bara består av fem kapitel så har de brutala mördarna ändå redan varit allt ifrån radioaktiva mutanter till förrymda mentalsjukhuspatienter. I Wrong Turn: Bloodlines antyder man istället att de härstammar från en lång rad stolta och inavlade skogsbor som gav sig ut på sin första mördarturné redan på 1800-talet. Idén att med att ge den inavlade familjen olika ursprung i de olika filmerna kunde kanske ha varit ett utmärkt hjälpmedel för att skapa fristående berättelser som verkligen stod ut från varandra, där alla kapitel kunde ha en alldeles egen unik touch. Problemet är bara att det dock är menat att vara samma inavlade familj i seriens alla inlägg. I Wrong Turn: Bloodlines är det nämligen återigen Three Finger och hans bröder som terroriserar partysugna ungdomar, och precis som i alla de tidigare filmerna verkar man tyvärr helt glömma bort varför man ens tillskrivit dem denna nya ursprungssaga. Den festival som anordnas för att på ett bisarrt sätt hedra de människor som dog när kannibalböndernas förfäder slog till för första gången fungerar nämligen mer som en slags kuliss än del som en del av intrigen, och familjens ursprung och historia nämns aldrig ens under filmens gång. Det är faktiskt riktigt synd, då idén egentligen är rätt originell och faktiskt bäddar för en hel del galna upptåg. Inte heller faktumet att ungdomarna i den partysugna staden verkar ha hittat masker som är på pricken lika de inavlade monstren utnyttjas till något mer än ett dumt förväxlingsskämt. Detta oförmåga att ta tillvara på intriger är dock unikt för just Wrong Turn: Bloodlines, utan understryker snarare bara hur mycket potential filmerna faktiskt kunde haft i händerna på ett mer kompetent filmteam.

wrong turn

Men, det är trots allt kanske inte för deras djupa och filosofiska handlingar man väljer att se på filmer av det här slaget. Medan Declan O’Brien knappast kommer att vinna några priser för sina filmers story, så går det inte att sticka under stol med att Wrong Turn: Bloonlines alla blodiga döds och tortyrscener faktiskt har ett visst underhållningsvärde. Medan många av dessa scener tyvärr dras med undermåliga specialeffekter, så finns det faktiskt en och annan kreativ scen som för tankarna till genrens gulddagar. Det är svårt att inte le lite för sig själv när man till exempel får se de inavlade bondlurkarna använda en skördetröska på ett av sina offer, då det sannerligen är en frisk fläkt bland de annars tyvärr rätt gråa morden. Det är dessutom svårt att inte charmas lite av filmen när kannibalerna sedan ska försöka se hotfulla ut i sina alldeles för tungt sminkade masker, då deras ansiktsuttryck och huvudrörelser snarare för tankarna till psykotiska gnagare än livsfarliga mördare.

wrong turn

Medan det vid en första anblick kanske verkar som något negativt, så ligger ändå behållningen i Wrong Turn: Bloodlines i faktumet att man helt enkelt inte verkar bry sig längre. Man är fullkomligt medveten om att det är just en hjärnlös kannibalrulle man filmat, snarare än någon slags Oscars-kandidat, vilket har lett till att man tagit ut svängarna lite mer och lämnat kvar en del scener och misstag som kanske borde ha rättats till. Några av de brittiska skådespelarna glömmer bort att de ska spela amerikaner för några sekunder här där, mördarnas planer är ofta skrattretande och rent idiotiska, datagjort blod sprutar åt fel håll från fel ställen och de inavlade bönderna ansiktssmink matchar aldrig resten av deras hud. Medan detta borde ha varit droppen som fick bägaren att rinna över ger det istället filmen en viss bisarr charm, som om det nästan vore en film ens kompisar skulle ha slängt ihop under helg. Wrong Turn: Bloodlines är inget för skräckkonnässören, inte ens om din specialitet råkar vara just hillbillykannibalrullar, men det är faktiskt en utmärkt film för lata ölkvällar med kompisarna hemma i tv-soffan. Medan ni nog knappast kommer bli uppskrämda, så kommer ni nog garanterat att dra på smilbanden åt några av filmens mer fåniga scener. Den kanske inte lyckas leverera det den utlovar, men det går inte att förneka att Wrong Turn: Bloodlines faktiskt har ett visst underhållningsvärde.

Betyg: 4,5 av 10

— — —

Johan Axell; Frombeyond-redaktör

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *