Meny Stäng

The Hunt (2020)

År: 2020
Land: USA
Genre:
Skräck
Distributör: Universal/Sony
Regi: Craig Zobel
Skådespelare: Betty Gilpin, Hillary Swank, Emma Roberts  m.fl.
Längd: 90 min.
Tillgänglighet: Finns på svensk DVD/Bluray från 2020-08-03
Betyg: 5 av 10


Allt som oftast ser jag framemot att se nya filmer producerade av Jason Blum och hans Blumhouse productions. De har varit involverade i flera filmer som jag har uppskattat såsom Paranormal Activity, Insidious, Sinister och Get Out för att nämna några få. Storheten i deras produktioner tycker jag ligger i att du blir alltid blir underhållen och att det i grund och botten alltid är ”roligt” att se deras filmer. När jag då först läser om The Hunt och upptäcker att Damon Lindelof, som var med och skrev HBOs serietappning av Watchmen, finns med som manusförfattare blir jag väldigt nyfiken och upprymd. Men som också ofta är fallet, förväntningarna på en ny film kan vara bra, men det kan också vara lite farligt.

The Hunt handlar om tolv främlingar som vaknar upp på en åker och inte har någon aning om vart de är eller hur de har hamnat här. Det första som händer är att de hittar en stor låda som innehåller en massa fina vapen och en söt liten gris. Det är allt de blir presenterade för innan “jaken” börjar.

Betty Gilpin som Crystal, en tjej med skinn på näsan och rejält med krut i bössan
Betty Gilpin som Crystal, en tjej med skinn på näsan och rejält med krut i bössan

Det känns som om The Hunt var en film med höga ambitioner. En film som inte bara skulle vara en vanlig ”Blumdhouse-produktion” utan också vara smart nog att väcka tankar, och kanske till och med, en och annan diskussion. Jag skulle kalla det en modern satir med skräckinslag med en del härligt våld. Problemet är dock denna gång att idén är bra men utförande bara tyvärr blir en hopplös satir-soppa. Manuset känns rörigt och faktiskt en smula skissartat och oklart. Detta är lite konstigt, för Damon Lindelof har definitivt visat tidigare att han kan skriva ihop bra storys. Själva ursprungsidén med en blandning av Battle Royal och The Hunger Games fungerar absolut. Den typen av film tröttnar jag sällan på och just den delen av filmen är också riktigt bra. ”Jakten” och de våldsscener som vi sitter och väntar på är bra och kommer absolut nöja de flesta.

Hillary Swank och Betty Gilpin stökar runt i köket
Hillary Swank och Betty Gilpin stökar runt i köket

Betty Gilpins roll som filmens huvudperson Crystal tycker jag höjer filmen rätt rejält. Hon är cool och tuff utan att det blir för mycket, ja förutom kanske i en viss scen som ni kommer veta vilken jag menar efter att ha sett filmen. Det var också längesedan jag såg Hilary Swank i nått nytt och hon tycker jag alltid är sevärd och duktig. Men förutom dessa skådespelares karaktärer så faller tyvärr filmen platt gällande just filmens papperstunt skrivna karaktärer. Det känns helt enkelt för taffligt, klichéfyllt och obearbetat.

The Hunt har helt klart en häftig och intressant idé, och den ser rätt bra ut, men tyvärr när den inte hela vägen fram. Den är sevärd, men tyvärr förstör faktiskt filmens satiriska inslag mer än de gör gott. Jag ärligt talat fortfarande ovanligt kluven till vad jag tycker om denna film. Men för all del, se den som lite lättsam underhållning. För Blumhouse productions besviker sällan på den fronten, och även denna gång lyckas de göra en sevärd och snygg produktion med massor av underhållningsvåld.


Christoffer Strid

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *