Meny Stäng

The Last Man On Earth (1964)

Den Siste Mannen På Jorden / The Last Man On Earth
Skräck, USA / Italien, 1964
Distributör: Rapid Stream
Regi: Ubaldo Ragona
Medverkande: Vincent Price, Franca Bettoia, Emma Danieli m.fl
Längd: 83 minuter.


1För några år sedan så frågade en kamrat till mig om jag hade sett I Am Legend (F. Lawrence 2007) och det hade jag vid tillfället inte gjort. Han tipsade om att jag inte behövde göra det heller. Den bygger på samma novell av Richard Matheson som The Last Man On Earth gör, och som även The Omega Man (B. Sagal 1971) med den gamle vapentoken Charlton Heston gör. Det finns mycket som skiljer filmerna åt, men det som är kanske mest påtagligt är att de senare versionerna inte har på långa vägar en lika stark skådespelare i huvudrollen. Vincent Price är en legend och det med rätta. Framsidan på DVD’n lockade också med att denna utgåva hade uppgraderats på både ljud och bild-fronten. Det var således dags att sätta tänderna i en riktig klassiker återigen.

Price spelar dr Robert Morgan som år 1968 är den enda levande människan på jorden efter att ett virus slagit ut hela mänskligheten. Ensamheten är påträngande, men inte lika påträngande som de nattliga varelser som ständigt försöker ta död på honom så fort solen gått ner. Hans dagar går ut på att vakna, kryssa för datumet i kalendern och sedan försöka hitta förnödenheter och leta efter nattvarelsernas gömställen så han kan döda dem medan de sover. Han försöker också hitta ett botemedel mot vad det nu är som ödelagt samhället men som inte drabbat honom, men det börjar bli ont om tid då omvärldens väggar kommer allt närmare hela tiden. På en av sina dagliga resor ser han något som antyder att han kanske inte är ensam trots allt. Men vem eller vilka är det förutom de nattliga varelserna han delar jorden med egentligen?

 Jag såg I Am Legend sen, trots att jag fick rådet att aldrig göra det. Det är inte en bra film på något sätt, och det blir extra tydligt vilken blek film den är när jag nu sitter och myser i soffan efter att ha sett The Last Man On Earth i en restaurerad utgåva med bra ljud, bra bild och Vincent Price i huvudrollen. Stora delar av filmen är Price den enda skådespelaren och hans röst går som berättarspår medan han utför sina dagliga sysslor och i tanken går igenom vad som hänt runt honom. Hans minspel fungerar väldigt bra, och alla som någon gång hört hans röst vet ju hur mäktig den är.

Vincent Price är i vanlig ordning väldigt underhållande att titta på. Inte minst hans röst förhöjer stämningen.
Vincent Price är i vanlig ordning väldigt underhållande att titta på. Inte minst hans röst förhöjer stämningen.

Tycker överlag att de skådespelare som är med i filmen sköter sig ganska bra, med Price ännu ett pinnhåll upp på skalan. Det sägs ofta att George Romero fick inspiration till Night Of The Living Dead (G. Romero 1968) efter att ha sett The Last Man On Earth, och det känns inte allt för avlägset att det skulle kunna vara så, för likheter finns på sina ställen. Hur varelserna för sig bland annat och lite hur vissa av scenerna ser ut. Jag är ju enormt förtjust i just Night Of The Living Dead och skrev en C-uppsats om parafraser och inspirationer, så var kul att se hur The Last Man On Earth lämnat avtryck i andra filmer, speciellt favoritfilmer. Det är inte samma samhällsspegling i denna film som i Romeros zombieklassiker, men den bjuder upp till att tankarna börjar fara i skallen hur man själv skulle reagera om man helt plötsligt var solokvist i världen. Lägg också till ett stort gäng varelser med illvillig agenda som försöker ta död på dig varje natt. Känns som ett sådär lockande scenario onekligen. Men det är ju väldigt passande för en rysare.

Att vara solokvist i världen med elaka varelser hack i häl är nog inte direkt något drömscenario. Men det stimulerar utan tvekan fantasin.
Att vara solokvist i världen med elaka varelser hack i häl är nog inte direkt något drömscenario. Men det stimulerar utan tvekan fantasin.

The Last Man On Earth är en klassiker, det kan ingen ta ifrån den. Den är underhållande och relativt välspelad, speciellt då Vincent Price som känns stabil som Robert Morgan. De effekter som är med i filmen känns rimliga och har inte nötts så särskilt hårt av tidens tand. Historien uppskattade jag och den känns fortfarande, såhär 51 år senare, fortfarande som att man inte sett det hundratals gånger och det är ju en relativt ovan känsla tyvärr. Plus att filmen föder tankar när man ser den, även om hela scenariot känns väldigt osannolikt. Men precis som alla filmer som rör virus och massdöd börjar man ju fundera.

The Last Man On Earth känns lite bortglömd, vilket jag tycker är synd för den förtjänar att finnas i filmhyllorna hos alla och envar som tycker om rysare. Både bild och ljud var bra i denna utgåva från Rapid Stream så detta är helt klart en utgåva att lägga vantarna på om den korsar ens väg. En klassiker, om än inte en genre-etablerande film som exempelvis Night Of The Living Dead blev, men väldigt sevärd och långt mycket bättre än de andra versionerna av samma historia.

Betyg: 7 av 10


Mikael Hammarberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *