Meny Stäng

The Jersey Devil (2012)

The Jersey Devil
Skräck, USA, 2012
Distributör: Scanbox Vision
Regissör: Darren Lunn Bousman
Medverkande: Stephen Moyer, Mia Kirshner, Allie MacDonald m.fl.
Längd: 97 minuter
Finns på svensk Bluray och DVD från 2013-04-03

— — —

331547När en familj börjar glida isär finns det inga givna regler för hur man egentligen ska kunna återförena den. Vissa kanske skulle mena att det helt enkelt är sådant som sker med tiden, och att man egentligen inte kan göra något för att hindra det. Richard Vineyard, spelad av Stephen Moyer, tänker dock inte lyssna på det örat. Istället samlar han ihop sin lilla familj och packar in dem i bilen för att ge sig ut på en campingtur djupt inne i New Jerseys tallskogar. Det dröjer dock inte länge innan familjen inser att något inte riktigt står rätt till med Richard. Visst har han varit stressad och trött på sistone, men hans beteende verkar förvärras för varje sekund familjen spenderar i skogen. Plågad av en mystisk feber börjar han hallucinera om traktens mytomspunna monster, Jersey Devil, och tror sig se monstret lura bakom varje stam och kulle i skogen. Driven till vanvett av sin feberyra tar han snart till vapen för att börja försvara sin familj från den lömska besten, oavsett vem eller vad som råkar komma i hans väg. Men är det verkligen bara Richards fantasier, eller finns det kanske något annat djupt därinne i skogen? Något stort och hungrigt? Något som dessutom fått upp vittringen på Richard och hans familj…

tält

Kryptider, det vill säga djur och monster var existens aldrig riktigt kunnat bevisas, har nog varit en del av vår kultur lika länge som det funnits människor på jorden.  Det är helt enkelt något väldigt kittlande med tanken på att dessa vidunder lyckats undgå att dokumenteras under årtusendena och enbart låtit sig ses av ett fåtal personer under dessa eoner. Kanske är det just för att regissören Darren Lynn Bousman förstår sig på denna nervkittlande känsla så väl som The Jersey Devil faktiskt fungerar så bra som den gör. Lynn Bousman verkar nämligen förstå att det är just själva frågan huruvida monstret existerar eller inte som gör det hela så exalterande. Att rakt ut säga det ena eller det andra skulle för evigt ta ifrån berättelsen dess magi och känsla av under. Då man alltså inte kan visa filmens monster utan att faktiskt säga att det existerar känns valet av en så pass oberäknelig protagonist som Richard riktigt genomtänkt, och visar sig snabbt vara en av de definitivt viktigaste anledningarna till att The Jersey Devil, eller The Barrens som den också är känd som, inte blev den kalkon den annars skulle bli. Trots allt, det är inte lätt att göra publiken rädd för något som beskrivs som att ha klövar, ormstjärt, hästhuvud och en kängurus kropp utan ett fantastiskt ramverk runtomkring berättelsen.

jersey

The Jersey Devil är med andra en film som helt och håller står och faller med sin huvudperson, och tack och lov levererar Stephen Moyer en riktigt imponerande rollprestation. Redan från början känns karaktären opålitlig och nästan lite lömsk, och det till synes ostoppbara fallet ned i galenskapens virvlande malström sker successivt och porträtteras snyggt och effektivt med hjälp av gradvis subtila ändringar i karaktärens kroppspråk och beteende som till sist når sitt crescendo under filmens sista akter. Porträtteringen är inte helt annorlunda Jack Nicholssons mästerliga utförande i The Shining, en film som The Jersey Devil verkar vilja kanalisera mer än en gång innan eftertexterna börjar rulla. Självklart kan den inte mäta sig med Kubricks mästerverk, men det går samtidigt inte att förneka att  Lynn Bousmans verk ändå sänder en och annan kall kår längs ryggraden på dess publik.

notkorna

Vad som skulle ha blivit ytterligare en trött berättelse om hur människan egentligen är det verkliga monstret blir här istället en riktigt trevlig resa genom mänskligt vansinne, vikten av tillit och det otroliga grepp rädsla kan få om isolerade människor. Självfallet hade man kunnat göra mer med berättelsen i sig, men The Jersey Devil är ändå en av de där sällsynta skräckfilmerna som faktiskt är värd att se för rollprestationerna allena. Att den sedan bjuder på välgjorda monstereffekter och en hel del obehagliga scener är förstås bara ett plus.

Betyg: 6.5 av 10

— — —

Johan Axell; Frombeyond-redaktör

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *