Meny Stäng

The Exorcist: Believer (2023)

The Exorcist: Believer
Genre: Skräck
Land: USA
Regissör: David Gordon Green
Medverkande: Leslie Odom Jr, Ann Dowd, Lidya Jewett, Olivia O’Neill m.fl.
Längd: 111 min
Betyg:  2 av 10
Svensk biopremiär 6 oktober 2023


Jag har inga egentliga problem med att man gör en remake (eller requel) på Exorcisten (William Friedkin, 1973), annat än att det känns tröttsamt och fantasilöst. Originalet blir liksom varken sämre eller bättre för att det görs en ny film, oavsett kvalitet. Remaken däremot (eller requelen, rebooten eller bara uppföljaren) är oupplösligt bunden till originalet, och måste bedömas i ljuset av det. Det tjänar inte den här filmen på.

Med The Exorcist: Believer fortsätter David Gordon Green sitt korståg mot allt vad logik, karaktärsbeskrivningar och sammanhang heter. Det är svårt att greppa att man har betalt 400 miljoner dollar – dvs nästan fyra och en halv miljard kronor – för rätten att få göra… det här. Är det ens skrivet och regisserat av Green och medförfattaren Peter Sattler? Filmen känns mer som AI-genererat content där man utöver ”x antal scener med besatthet” och ”övertydliga budskap” även matat in ”x antal nickar åt originalet” för att göra fansen glada.

Att Ellen Burstyn återkommer som den nu åldrade Chris MacNeil är bara ovärdigt. Till hennes försvar ska sägas att det var ganska motvilligt, och först efter att hennes gage dubblats. Pengarna använde hon till att instifta ett skådespelarstipendium. De kunde dock hellre gått till att lära Green göra film. För det är kanske för mycket att hoppas att Friedkin ska göra verklighet av sitt hot om att komma tillbaka från de döda och göra Greens liv till ett helvete om hans mästerliga film från 1973 fick en remake av “the man who made Pineapple Express”.

— — —

Robert Wettersten

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *