Meny Stäng

The Disaster Artist (2017)

The Disaster Artist
Drama/komedi, USA, 2017
Distributör: Fox
Regi: James Franco
Medverkande: James Franco, Dave Franco, Seth Rogen, Ari Graynor mfl.
Längd: 104 minuter.
på svensk DVD och Blu-ray från 2018-06-18


Vissa filmer etsar sig fast i filmhistorien för att de är först med något, andra för att de fångar publik och kritiker. Sen finns det de filmer som når kultstatus helt enkelt för att de är dåliga, rentav usla, åtminstone när det kommer till hantverket. I och med internet och alla de metoder för snabb och enkel spridning det ger oss har åtskilliga klipp på youtube gett vissa filmer en nästan legendarisk status, långt utanför de kretsar någon trodde att de skulle nå. Vem har inte sett Eric Freeman ryta ”Garbage Day!” eller Nicolas Cage gapa efter digitala bin som kryper över hans ansikte?

Den film som kanske sticker ut över alla andra av dessa ”dåliga” filmer är Tommy Wiseaus ”The Room” från 2003, ett slags relationsdrama som får en att häpna över hur skevt och fel det är. Samtidigt har ju filmen uppenbarligen något många andra filmer inte har, annars hade de inte fått den status den fått, med fortsatt utsålda visningar världen över. Om denna film, eller snarare dess tillkomst, handlar James Francos ”The Disaster Artist”, byggd på skådisen Greg Sesteros (som medverkar i The Room) bok med samma namn. Franco själv spelar Wiseau, en minst sagt udda fågel med stora ambitioner om att bli skådespelare, och hans yngre bror Dave Franco spelar Sestero, även han en kille med stora drömmar. De två slår sina påsar ihop, och när livet i LA inte leder till några jobb bestämmer de sig för att göra en egen film, och Wiseau skrider till verket med att skriva ett manus. Resten är, som man säger, historia.

Innan jag såg om filmen för att skriva denna recension kände jag att en omtitt av ”The Room” var på sin plats, för att färska upp minnet av detta uppvisande i hur film också kan, men kanske inte bör, göras. Sägas ska att man bör ha sett ”The Room” innan man ger sig på ”The Disaster Artist”, för att till fullo förstå och komma in i den. Jag upptäcker att ju fler gånger man ser den, ju mer får man ut av den. Det är såklart inte en ”bra” film med normala definitioner, men den sätter sig och jag minns mer av den än många mångmiljonsblockbusters. Det hade varit lätt för James Franco och de bakom filmen att göra en närmast parodisk och hånfull film om Tommy Wiseau och hans kultrulle, men den vägen går man inte. Istället är ”The Disaster Artist” närmast en kärleksförklaring till människor som går sin egen väg, utanför de etablerade konventionerna, och som vågar göra något konkret av sina drömmar. Visst skrattar man till flera gånger under filmens gång, men humorn blir aldrig elak. Wiseau är en så fascinerande figur att det inte går att måla honom som något annat än en excentriker, en man som gärna inte lyssnar på andra utan istället gör som han själv uppfattar att saker bör göras.

The Disaster Artist” kan vara den bästa film om film som jag har sett, om inte annat är det den jag troligen kommer att återvända till flest gånger (gärna i sällskap med ”The Room”). Det är en inspirerande film som, trots att vissa scener är något kryddade och kanske inte riktigt visar upp hur det gick till, öppnar våra ögon för att man inte alltid måste göra som man ska. Utan människor som Tommy Wiseau hade världen varit en betydligt tråkigare plats, något James Franco lyfter fram med kärlek och beundran.

Betyg: 8 av 10

– – –

David Larsson; FromBeyond-redaktör

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *