Meny Stäng

The Blob (1958)

The Blob
Skräck, USA, 1958
Distributör: Studio S
Regi: Irvin S. Yeaworth Jr
Medverkande: Steve McQueen, Aneta Corseaut, Earl Rowe m.fl.
Längd: 82 minuter
Ute på svensk DVD från: 2017-02-06


the_blob_1958Jag minns en kulen kväll för ett helt gäng med år sedan, då kanal 5 visade godis nätterna igenom och man kunde fylla VHS-band på löpande band med filmer. Jag laddade videon för den kvällens begivenheter, och en av filmerna jag spelade in var The Blob (C. Russell 1988). Vad jag inte visste just då, men fick reda på lite senare var att den filmen var en remake av den trettio år äldre The Blob eller Faran Från Skyn som den hette i Sverige. Nu har Studio S släppt originalet på DVD för första gången i Sverige och det är dags att poppa en rejäl bunke med popcorn och se en äkta klassiker!

På det alltid lika romantiska stället som finns i varje liten amerikansk stad så sitter Steve (Steve McQueen) och Jane (Aneta Corseaut) och har en trevlig stund tillsammans. De ser ett stjärnfall, och det landar nära där de själva är. En sådan sak sker ju inte ofta i livet så de åker mot platsen för att undersöka fallet. Samtidigt hittar en äldre man (Olin Howland) det som ramlat ner från skyn, och nyfiket så börjar han undersöka rymdstenen. Några minuter senare håller Steve och Jane på att köra över mannen, som ramlar ihop med något kletigt över hela sin hand. De skjutsar honom till läkaren (Stephen Chase), och på dennes läkarmottagning börjar de förstå att kletet på mannens hand är något att frukta, men kommer omgivningen tro på Steve och Jane?

Aneta Corseaut och en mycket ung Steve McQueen.
Aneta Corseaut och en mycket ung Steve McQueen.

59 år efter premiären sitter en skäggig typ i Sverige med ett brett leende i ansiktet och tackar Studio S för att de valt att släppa denna klassiker på den svenska marknaden. Snackar man filmklassiker så ska The Blob självklart nämnas. I mitt tycke så ska den ha kultstatus, och tydligen anser Studio S det samma för den stilrena framsidan pryds av texten: Kultfilmernas kultfilm. The Blob är en 100% popcorn-film, och en sådan film jag skulle önska att jag en gång i livet fick se på en riktig drive in-biograf. Tempot i filmen är inte jättehögt, men det funkar bra eftersom den mer fokuserar på det där lite krypande i skuggorna och att ha nedslag med effekter istället för att bara ösa på. Med nästan 60 år på nacken tycker jag att effekterna ändå håller en bra nivå fortfarande, och som sagt tror jag det är till filmens fördel att det inte är hela tiden utan att scenerna.

Trots 60 år på nacken så är "Faran från skyn" riktigt underhållande.
Trots 60 år på nacken så är ”Faran från skyn” riktigt underhållande.

Steve McQueen gör en av sina första filmroller i The Blob, och han är ju en bra skådis, även om han kanske inte öppnar upp stora känsloregistret i just denna titel. Men både Steve McQueen och de flesta andra i filmen gör ett bra jobb. Några undantag där det har smetats på med alldeles för stora penseldrag av överspel, men det hörde ju lite till den tiden. Filmen är så pass underhållande att jag kan se mellan Blob-kletiga fingrar där överspelet tittar in.

The Blob är en underhållande, spännande och klassisk science fiction rysar-rulle. Tycker faktiskt att remaken är bra också, så det är värt att se den med. Det ryktas om en till The Blob, som sägs komma nästa år, alltså 60 år efter att originalet kom ut och 30 år efter att remaken kom ut. Man kan hoppas att den följer i samma fotspår och även den blir en fröjd för ögat.

Har du minsta intresse för den gamla goda skolan av mysrysare så ska du illa kvickt skaffa ett ex av The Blob, och omgående även bege till närmsta butik och köpa ett kilo popcorn. Tack Studio S för er kulturgärning till den svenska filmmarknaden. Kan man hoppas på en upphottad utgåva av Them! (G. Douglas 1954) som nästa släpp? Vore godis. Till dess så avnjuter jag klassikern The Blob mer än gärna ett par gånger till.

Betyg: 8.5 av 10


 Mikael Hammarberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *