Meny Stäng

Svart Död (2011)

Svart Död
Skräck, Sverige, 2011
Manus och regi: Daniel Lehmussaari
Medverkande: Evelina Nilsson, Camilla Carlsson, Mikael Stridsson mfl.
Distributör: Cruzical Film
Längd: 85 minuter
— — —
En grupp geologistudenter beger sig tillsammans med en professor och dennes assistent till en gammal övergiven gruva. De ska där ta lite prover, och tanken är att ungdomarna ska få se prov på lite riktig geologi. Vad de inte vet om, är att gruvan under åren blivit hemvist åt hungriga zombier som väckts till liv till följd av gifter som lagrats i gruvan. Detta innebär att alla som träder in i gruvans mörka gångar riskerar att falla offer för de odödas käftar, och det hela blir inte lättare av att det är annat än bara zombier som har med gruvan att göra…

Lågbudgetskräck anno 2011 är inget som låter direkt upphetsande för min del. Jag har svårt för filmer där det tydligt syns att budgeten är låg, och även om tanken i många fall säkert är god lyser, är det för ofta som enbart det negativa igenom. Jag ville ändå se Svart Död (2011), för det är ju inte varje dag man stöter på en norrländsk zombiefilm som utspelar sig i en gruva. Idén i sig får man ändå säga är god, övergivna gruvor är knappast bland de mer gemytliga platser man kan befinna sig på, och att det dessutom finns en massa blodtörstiga zombier där gör givetvis bara saken värre.

Tyvärr faller Svart Död offer för sin låga budget och alla de hinder detta innebär. Jag tänker inte gå in för djupt på att klaga på skådespelarna, det räcker med att konstatera att det är på amatörnivå, där vissa klarar sig bättre än andra. Lyckligtvis är filmens största roll, professorn, också spelad av den bästa skådisen, men annars rör det sig inte om några direkta minnesvärda prestationer.

Det som är mest synd med Svart Död är att man valt att ge hela filmen en rejält urblekt färgton, som till och med gör allt grått trots att det utspelar sig i dagsljus. Jag kan förstå tanken med detta om man befinner sig inne i en mörk gruva, men utomhus mitt på ljusa dagen kan jag inte finna någon vettig orsak bakom. Fotot annars är skarpt och man har fått till en rätt bra ljussättning, vilket bara gör missen med färgsättningen ännu mer besynnerlig.

Det blir en hård kamp i gruvan mellan de levande och de odöda…

Synd är det också att man valt att låta filmens effekter till allt för stor del vara taskigt genomförda datoreffekter. När zombierna mumsar loss är det turligt nog “riktiga” effekter, och det ser rätt schysst ut, men i övrigt är det allt för ofta där det sticker i ögonen av fula effekter. Vissa scener kan jag förstå att man valt det i, men varför man exempelvis valt att datorgenerera rök är lite underligt, då en rökmaskin med största sannolikhet hade funkat bättre.

I det stora hela är Svart Död med andra ord ingen vidare bra film. Jag tror säkert att det ligger mycket hjärta och engagemang bakom projektet, men man har inte lyckats med att göra en bra film för det. En positiv aspekt med filmen är att dess tempo är rätt bra, där man gjort det kloka valet att inte sega ner filmen med massa onödiga scener, och hade man polerat de saker som man stör sig mest på hade det här kunnat bli en roligare upplevelse. Jag får också lov och säga att jag gillar slutet, som (utan att spoila för mycket) hintar lite om att det kanske finns en uppföljare att skåda i framtiden? Isåfall hoppas jag att Daniel Lehmussaari och hans medarbetare tittar över filmens skavanker, så att vi kan få en zombiefilm i Sverige att vara stolta över.

Betyg: 2,5 av 10

– – –

David Larsson; From Beyond-redaktör

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *