Meny Stäng

Street Trash (1987)

Street Trash
Komedi/Skräck, USA, 1987
Distributör: Njutafilms
Regi: Jim Muro
Skådespelare: Mike Lackey, R. L. Ryan, James Lorinz, Vic Noto
Längd: 91 minuter
På svensk DVD och Blu-ray från 2017-10-09


Ed är en sliskig man utan samvete som äger en spritbutik Brooklyn. Han har kommit över det livsfarliga “Tenafy Viper” som han säljer till områdets luffare och uteliggare trots att bäst före datumet gick ut för över 60 år sedan.  Följden av detta blir att de som dricker detta smälter på de mest horribla sätt du kan tänka dig. Det dröjer dock inte länge innan polisen (som leds av macho-polisen Bill) börjar utreda de konstiga dödsfallen.

Filmens inleds med bolagsnamnet ”Chaos Productions Presents” och det sammanfattar denna film ganska bra. Street Trash är mästerligt skräp från skräpfilmens guldålder. Det finns tack och lov hur mycket som helst ifrån denna tidsepok i samma stil som denna film, men Street Trash är utan tvekan en av de mest notoriska. Vid en första anblick kan man tro att det är en film från bolaget Troma som man börjat tittat på. Det är det tack och lov inte är. Street Trash är kvalitetsunderhållning från start till mål, något som skiljer sig starkt från Troma där nästan allt är ren dynga.

En klunk Tenafy Viper kanske vore gott?
En klunk Tenafy Viper kanske vore gott?

Det finns inte många filmer som Street Trash och det är utan tvekan en udda filmupplevelse. Något som jag direkt blir imponerad av är filmens specialeffekter, vilka genom hela filmen håller en mycket hög klass. Anmärkningsvärt nog innehåller filmen heller inte några politiska kängor om de utsatta i samhället. Istället får vi träffa flera intressanta karaktärer som Vietnam-veteranen Bronson som från en soptipp styr över en luffararmé som rustar för krig.  Jag måste också poängtera att denna film konsekvent är väldigt rolig att se på då den är gjord med mycket glimten i ögat. Riktig underhållning helt enkelt.

Eller kanske inte...
Eller kanske inte…

Det ska också lyftas fram att Njutafilms har fått ihop en väldigt bra utgåva till denna klassiker. De bjuds på intressant bonusmaterial samt anmärkningsvärt bra bild med tanke på att det ändå är en gammal B-film. Jag hoppas detta inte var en engångsföreteelse utan att de Njutafilms fortsätter på samma vis. Helst av allt vill man ju stötta svenska bolag och köpa film via svenska distributörer istället för att behöva handla via Storbritannien. Att denna utgåva dessutom har svensk text kommer nog dessutom många se som ett roligt plus i kanten.

Street Trash är helt enkelt ett givet köp för alla med intresse av kultfilm eller skräckfilm. Det är en film du kommer minnas ett bra tag efter att ha sett den och du kommer definitivt vilja se filmen fler gånger.

Betyg 8/10


Christoffer Strid

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *