Meny Stäng

Six Pack o’ Strange Tales

Six Pack o’ Strange Tales

Novellsamling, Sverige, Sigill Förlag, 2013

Författare: Michael Faun

Språk: Svenska

88 sidor

— — —

Six pack o strange talesSkräck har länge blivit ansett vara ”fult” i flera av de kulturella rummen. Även om genren fått sig någon av en renässans i den gemene mannens ögon med TV-serier som The Walking Dead och American Horror Story är det fortfarande ingen uttrycksform som alltid ses med blida ögon. Väl är väl det, för i sin något ständiga underdogposition gentemot annan kultur tvingas skräcken återuppfinna sig själv och undviker således att alltid stå och trampa gamla vatten.

Michael Faun skriver skräck, men är inte ute efter att försöka revolutionera genren på något vis. Istället för att tänja gränserna för vad skräck kan vara, kör han på med det han redan vet och kan, vilket inte alltid behöver vara något negativt. Skräck är en genre med etablerade konventioner som funkar än idag, trots att de funnits i flera decennier. Därför är det heller inte alltid nödvändigt att sikta på att komma med något helt unikt. Faun ägnar sig åt att skriva snabb, smutsig och lättuggad litteratur för den som vill kittla skräcknerven en stund.

Tyvärr gör han det inte särskilt bra, och ibland blir det helt enkelt för mycket fokus på att klämma in så mycket som möjligt på relativt få sidor. Fauns idéer, som i vissa fall är intressanta, hinner aldrig riktigt gro ut till att bli något mer än sina få sidor. De sätter sig inte hos mig som läsare mer än under stunden jag läser dem. Vissa av berättelserna tycker jag inte fungerar alls, The Strange Case of Frankie Forepaws och The King’s Collection är för outvecklade för att varken skrämma, äckla eller roa mig, och blir petitesser i sammanhanget. Det finns dock även ljusglimtar inom bokens pärmar, jag hade gärna läst en förlängd variant av The Fiend of Castle Tully, som har förutsättningar för att kunna bli något mer än vad den nu är, och som även är samlingens klart starkaste verk.

Betyg: 4 av 10

– – – –

David Larsson; FromBeyond-redaktör

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *