Meny Stäng

School Girl Hitch Hikers (1973)

School Girl Hitch Hikers
Erotik, Frankrike, 1973
Distributör: Njutafilms
Regi: Jean Rollin
Medverkande: Joëlle Coeur, Gilda Arancio, Marie Héléne Régne, Willy Brauge m.fl.
Längd: 76 min
Ute nu på svensk DVD

– – –

Den franska regissören Jean Rollin (1938-2010) är känd för sina ytterst stilmedvetna genrefilmer. Rollin hade en fascination, kanske kan man kalla det en fixering, vid vampyrer och regisserade ett tjugotal filmer i vampyrgenren. Hans filmer utmärks av surrealistiska stämningar där dröm möter verklighet. En scenografi som nyttjar skräckgotiken till fullo då hans filmer ofta utspelar sig på slott och andra gotiska miljöer, och erotiska möten mellan vackra kvinnor. Filmer som fram för allt handlar om stil och där uttrycket är det viktigaste. Intrigen är av sekundär kvalitet, men det gör inget då bilderna ofta är så vackra att det bara är för åskådaren att luta sig tillbaka och njuta av det man blir serverad. Under 1970-talet då han regisserade filmer såsom Requiem for a Vampire och The Shiver of the Vampires ville Rollins filmbolag att han även skulle regissera renodlade softcore-filmer för att få in lite snabba pengar. School Girl Hitch Hikers är en av dem.

Storyn är simpel: Två unga skolflickor campar på den franska landsbygden. I en grå höstskog hittar de en till synes obebodd villa. Väl där inne finner de en nybäddad säng som de genast hoppar i för att njuta av varandras kroppar. På natten vaknar en av flickorna och går ned till undervåningen där hon hittar en småtjuv som slagit läger i huset. Hon har inte fått nog av sin väninna utan som en sann nymfoman sexar hon loss även med den mustaschprydde småtjuven. Snart kommer även väninnan ner och det hela slutar i en klassik fransk Ménage a trois. På morgonen fortsätter flickorna sin resa. Tjyven upptäcker då att hans diamanter är försvunna varpå han tillsammans sina kumpaner letar reda på flickorna. Avklädda torteras flickorna med kniptänger och piskor varpå den ena lyckas fly. Hon letar upp en privatdetektiv i staden som skall komma att hjälpa de båda.

Rollin spelade in filmen under pseudonymen Michel Gentil. Det är inte heller så konstigt att han inte ville sätta sitt namn på denna skapelse då den knappast är representativ för hans estetik. Filmen är istället en högst medioker softcore-rulle med billiga thrillerinslag. De första trettio, fyrtio minuterna av filmen består egentligen bara av kopulerande som nämnts här ovan. Det är knappast erotiskt, inte heller särskilt underhållande. Kinematografin som annars brukar vara visuellt hänförande och bjuda på snygga kameralösningar lyser här mest med sin frånvaro. Filmen utvecklas sedan till en billig thriller då privatdeckaren och tjuvarna börjar skjuta hej vilt mot varandra med något som likar knallpulverpistoler. Scenerna är fantastiskt pajiga men äger en viss charm. Det intensiva jazz-soundtracket som ackompanjerar bilderna har ett driv som gör att man i alla fall lite grann rycks med i det som sker. De BDSM-inspirerade tortyrscenerna skänker också lite liv i en annars högst grå film.

Inga vampyrer, men en knallpulverpistol mot örat kan vara nog så farligt!

Den stilistik som vanligtvis utgör Jean Rollins filmer är här helt bortblåst. Såväl interiör- som exteriör-scenerna har inget av den scenografiska skönhet som är utmärkande för Rollins produktioner. Vilket är själva anledningen till att man uppskattar karlns filmer. Filmen är inte sexig nog att fungera som erotisk upplevelse, inte heller är den underhållande nog att fungera som en thriller. School Girl Hitch Hikers rekommenderas endast till Jean Rollin-komplettisten som redan sett de övriga verken. För den som är obekant med Rollins surrealistiska vampyrvärld skulle jag istället rekommendera exempelvis Fascination (1979).

Betyg: 3 av 10

– – –

Erik Göthlin filmvetare och frilansskribent

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *