Meny Stäng

Scanner Cop (1994)

Scanner Cop
1994, USA, Action/Sci-fi/Skräck
Regi: Pierre David
Skådespelare: Daniel Quinn, Richard Grove, Richard Lynch, Hilary Shepard, Brion James, Mark Rolston m.fl.
Längd: 95 min

— — —

Scanner – En person som har förmågan att kontrollera, och till och med döda, en annan människa enbart genom att använda sin hjärna.

Poster_of_the_movie_Scanner_CopTiteln talar klarspråk. Scanner Cop är en spinoff på den Scanners-trilogi som David Cronenberg sparkade igång 1981, men denna gång med en snutfilmstvist. Den ”Scanner Cop” som titeln syftar på heter förövrigt Sam och spelas av en kille vid namn Daniel Quinn (Wild at Heart, Spiders II: Breeding Ground, Rubber). Detta är inte någon speciellt karismatisk skådis, han bidrag är egentligen mest att gå runt och se förvånad ut, eller möjligtvis spänna sig och stå och skaka lite när han ”scannar någon”. Som tur är finns det andra kvalitéer än Daniel Quinn i Scanner Cop.

Filmen inleds med en episod ur Sams barndom. Som liten bodde Sam i en slumkvart i Los Angeles med sin farsa som  tappat kontrollen helt över sina scanner-förmågor. Efter en våldsam konfrontation med polisen skjuts fadern till döds. Eftersom även Sam uppvisar scanner-förmågor är det nära att den lille pågen slutar sina dagar som försökskanin på nått laboratorium. Men som tur är kommer en bussig snut (Richard Grove) till undsättning och tar sig an Sam och uppfostrar honom som sin egen son. Föga förvånande går också Sam i sin adoptivfars fotspår och utbildar sig till polis. Sina scanner-förmågor har han försökt medicinera bort, men redan första dagen som polis strular det till sig och Sam börjar scannra folk för fulla muggar.

Det visar sig nämligen att någon otäck sate vid namn Karl Glock (Richard Lynch) med hjälp av den elak hypnotisörer Zena (Hilary Shepard) hetsar inte ont anande medborgare mot Los Angeles-polisen. Istället för en poliskonstapel så ser de hypnotiserade stackarna allt från hotande gängmedlemmar, monster, till viet cong-soldater. Kort och gott det de frukatar mest. Snart är det minst sagt osäkert för Los Angeles stolta poliskår och den enda som kan ställa allt tillrätta är naturligtvis Sam – The Rookie Scanner Cop!

Daniel Quinn tar i så det knakar när han scannrar...
Daniel Quinn tar i så det knakar när han scannrar…

Scanner Cop är en ganska naturlig utveckling på Scanners-trilogin och ingen hade väl egentligen höjt ögonbrynen om filmen istället fått titeln Scanners 4. Det märks dock att man försöker nystarta Scanners-franchisen trots att Scanners III: The Takeover bara kom 3 år tidigare. Förmodigen beror polistvisten i manuset också på den popularitet som snutrullar fått i början av 90-talet och hur uträknad skräckfilmen var kommersiellt var under denna period. Däremot var det jäkligt inne med sci-fi-action, så varför inte en snut med scanner-krafter?

Innehållsmässigt så är filmen betydligt mer actionladdad än sina föregångare. Det skjuts och härjas rejält och tempot i filmen är både medryckande och underhållande. Man har dock inte stoppat undan Cronenbergs body horror-element helt utan actionscenerna spetsas med ofta ganska sköna praktiska effekter. De typiska huvudexplosionerna finns naturligvis med, men även de otäcka visioner de hypnotiserade stackarna ser är skönt tillmejslade och effektfulla.

Daniel Quinn och Richard Lynch i en intensiv kamp på liv och död!
Daniel Quinn och Richard Lynch i en intensiv kamp på liv och död!

Även om Daniel Quinn kanske inte är någon skådis som sticker ut så finns det rejält av annat folk i Scanner Cop värda att lägga märke till. Bäst är naturligtvis Richard ”brännskadan” Lynch (The Sword and the Sorcerer, The Barbarians, Alligator II: The Mutation, Trancers II, Puppet Master III: Toulon’s Revenge, Cyborg 3: The Recycler) som galen före detta psykolog med inopererad metalplatta i skallen som omöjliggör scanning. Annat dugligt genrefolk du hittar i filmen är Brion James (Bladerunner, Cyberjack, Cherry 2000, Steel Dawn) och Mark Rolston (Aliens, RoboCop 2, Best of the Best 3, The Shawshank Redemption, The Departed, Saw VI). Filmens regissör Pierre David har först och främst varit verksam som producent, bland annat åt Cronenberg, men han har utan tvekan hängt runt filmproduktioner tillräckligt för själv kunna bidra med stabil regi.

Richard Lynch är en svår-scannad figur...
Richard Lynch är en svår-scannad figur…

Jag gillar utan tvekan Scanner Cop. Det är en medryckande och underhållande actionrulle som passar mycket bra in i den våg av sci-fi/action som släpptes direkt till video under början av 90-talet. Den är kanske lite lättsinnigare, och har inte riktigt lika mörk ton som den inledande trilogin, men detta uppvägs till stor del av Richard Lynchs prestation som nedrig skurk. Lynch är precis som alltid underbart underhållande att se på. Jag önskar dock att man fått se lite mer av honom då han utan tvekan är betydligt mer karismatisk än träbocken Daniel Quinn. Något annat som kunde varit bättre är filmens framställning av kriminella element i Los Angeles. När det exempelvis står en afroamerikansk kille och gräver i en stor påse med knark som han försöker tvinga på några ungdomar blir det tyvärr lite väl pajigt.

Trots detta så är Scanner Cop en klart godkänd utveckling av David Cronenbergs Scanner-universum. Filmen följdes också av Scanner Cop 2 (1995). Även denna gång spelade Daniel Quinn snuten Sam, men regin sköttes denna gång av Steve Barnett. Även denna film är sevärd…

Betyg: 7 av 10

— — —

Kristoffer Pettersson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *