Meny Stäng

Remo Williams – Adventure Begins (1985)

Remo Williams – Adventure Begins, aka, Remo: Unarmed and Dangerous
Action, Usa, 1985
Distributör: MGM UK
Regi: Guy Hamilton
Skådespelare: Fred Ward, Joel Grey,  George Coe m.fl.
Längd: 116 min
Finns på engelsk import-dvd från 2005-11-11

— — —

Guy Hamilton är mest känd för att ha regisserat Bondfilmer som Goldfinger (1964) och Live and Let Die (1973), men han har även hunnit med en hel del annat. En film som sällan nämns som någon av Hamiltons största verk är kioskdeckarrafflet Remo Williams – Adventure Begins från 1985.

Under främst 1970-talet var Warren Murphy och Richard Sapirs kioskdeckarserie The Destroyer om det mänskliga vapnet ”Remo Williams” en stor succé.  Naturligtvis var detta pulp fiction-fenomen inte något som passerade profitsugna filmproducenter obemärkt.  1985 såg Remo Williams – Adventure Begins dagens ljus, en film som var menad som den första i en serie om specialagent Remo och hans mystiske vän Chiun. Så kom det aldrig att bli då filmen sågades av både kritiker och fans. Vad var det då som gick fel kan man nu fråga sig? Läs vidare så får ni svaret.

Fred Ward spelar New York-snuten Sam Makin som officiellt blir mördad i tjänsten. Detta är endast en rökridå för att dölja att Sam egentligen rekryterats till den topphemliga organisationen CURE, vars syfte är att eliminera brottslingar som den traditionella lagen inte når. Rekryteringen kommer som en chock även för Sam när han vaknar med plastikopererat ansikte och en ny identitet. Han återföds nu som agenten Remo Williams och sätts nästan omgående i en ninjalik träning av den koreanska Sinanju-tränaren Chiun (Joel Grey). De båda männen är till en början ganska obekväm med sina nya uppgifter men sakta börjar Remo lära sig Sinanju-konstens hemligheter samtidigt som ett starkt vänskapsband skapas mellan honom och Chuin. När Remo är färdigtränad har han förvandlats till ett levande och mycket dödligt vapen, något som kommer väl till pass när en korrupt vapenhandlare (George Coe) börjar mopsa upp sig för mycket…

Man kan utan att överdriva säga att det hoppas och klängs en hel del i Guy Hamiltons skildring av kampsportsfiguren Remo Williams. Han hoppar runt på utsidan av frihetsgudinnan och duckar för kulor som om det vore rena rama vardagsmaten. Allt ackompanjeras med en hjältedoftande trumpettrudelutt som signalerar att nu är det storslagna hjältedåd i görningen. Men dessa uteblir tyvärr. När vi efter nästan två timmar fått se Remo utstå massor av mystiskt träning så är det äntligen tid för honom att och prova sina nya färdigheter. Men någon vidare action blir det inte. Allt avslutas lika fort som det började och känns lite snopet. Som om äventyret som lovas i filmens titel aldrig riktigt fick börja.

Även om det var för ganska många år sedan så har jag faktiskt läst några böcker om Remo och hans luriga vän Chiuns. Där Hamilton fångat stämningen mellan eleven och hans mästare ganska bra så har han misslyckats totalt med filmens så kallade ”Kampsport”. I böckerna trixas det med slagserier och avancerade cykelsparkar något som verkligen lyser med sin frånvaro i Hamiltons filmatisering. Våldet är istället rejält tillrättalagt och de skurkar som råkar illa ut ställer oftast till det på eget bevåg. Istället för sköna kampsportsuppgörelser och avancerad akrobatik så får vi rallarsvingar och fånigt hängande i diverse interiörer. Med andra ord är allt ganska långt från den asiatiska mystik som fanns i kioskdeckarna. George Coes vapenhandlare är också en extremet tråkig skurk som absolut inte tillför filmen det minsta. Sådant kan man ändå tycka att en Bond-regissör som Guy Hamilton borde ha koll på?

Även om jag personligen tycker att det är helt vansinnigt att sminka upp Joel Grey till asiat (när man lika gärna kan använda den äkta varan) så är det inte han och Fred Ward som missköter sig. Tvärt om faktiskt, de är ganska charmiga även om Ward förvisso framstår lite väl stel för att komma undan som martial artist.  Det är däremot inte speciellt svårt att förstå publiken svek. För mainstream-publiken så var det nog svårt att begripa varför Remo envisas med att balansera på byggnader istället för att helt enkelt skjuta ner filmens skurkar. Destroyer och kampsports-fans blev heller inte tillfredställda då filmen saknar den action som bokserien och andra liknande filmproduktioner faktiskt innehåller. Egentligen är det inte så konstigt att resultatet blev minst sagt ostabilt. Låter man en Bond-regissör göra en film om en hemlig agent så kan man inte direkt bli förvånad när resultatet blir ett ganska tillrättalagt och lättsinnigt raffel. Remo Williams – Adventure Begins är även med Bond-mått en förvånansvärt seg historia.

Eftersom Remo Williams – Adventure Begins floppade blev det naturligtvis aldrig någon uppföljare. Till och med bokserien lär i sin reklam ha drivit med hur usel filmen blev. 1989 försökte man däremot sig på en tv-satsning men då med Jeffrey Meek som CURE-agenten Remo Williams och Roddy McDowall som Chuin. Det var dock ingen som nappade på seriens pilotavsnitt och allt lades på hyllan. Rykten har sedan 2009 florerat att ett nytt Destroyer-projekt ska ha startat. Om det över huvud taget är sant, och om det i så fall rör sig om en film eller tv-serie, är fortfarande oklart.

Betyg: 5,5 av 10

— — —

Kristoffer Pettersson: FromBeyond-redaktör

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *