Meny Stäng

Near Dark (1987)

Near Dark
Genre: Skräck (1987)
Land: USA
Distributör: Studio S
Regi: Kathryn Bigelow
Medverkande: Adrian Pasdar, Jenny Wright, Bill Paxton, Tim Thomerson, Lance Henriksen. m.fl.
Längd: 95 min
Betyg: 7/10


Near dark är en film som jag länge har velat se. En typisk kultfilm som ständigt har dykt upp i diskussioner under mina år som filmintresserad. Det är en fantastisk regissör vid rodret, Kathryn Bigelow har blanda annat gjort mycket bra filmer som Point Break (1991) och Strange Days (1995). Dessutom hittar vi bra skådisar i filmen som Bill Paxton och Lance Henriksen, så mina förhoppningar var på topp att detta verkligen kunnat bli nått bra.

Här är plotten. En ung man vid namn Caleb (Adrian Pasdar) träffar en vacker kvinna som heter Mae (Jenny Wright). Efter en natt ihop biter Mae honom precis innan solen går upp. Sen försvinner Mae för att lika snabbt dyka upp igen och ta med Caleb i en van tillsammans med hennes vänner. Caleb dras sedan in i en mardröm som han aldrig kunde vänta sig.

Det börjar ju ändå rätt mysigt.
Det börjar ju ändå rätt mysigt.

Near Dark är ingen klassisk vampyr-film. Det är också en action-film en twist av western i en härlig blandning. Filmen har också ett helt otroligt soundtrack av det fantastiska bandet Tangerine Dream, deras musik kan i princip lyfta en hel film av sig självt. De hade gärna fått göra fler soundtracks i mitt tycke.

Jag måste också lyfta fram skådespelarna och inte bara Paxton och Henriksen. Alla gör ett riktigt bra jobb och levererar stabila insatser. Det är naturligtvis också alltid underbart att få se Tim Thomerson tugga sceneri. Filmen i sig har också en fantastisk atmosfär och den är väldigt välgjord, och för att snart vara 34 år gammal så har inte tidens tand gnagt nämnvärt. Det finns snarare en oborstad skitighet i filmen som man inte ofta finner idag utan oftare i produktioner från 1970-talet.

Vem skulle inte vilja dra på en roadtrip med dessa sköningar?
Vem skulle inte vilja dra på en roadtrip med dessa sköningar?

Near Dark är helt enkelt en cool och väldigt underhållande film som jag med stort nöje kan rekommendera! Man kan också kalla filmen för en trendsättare, det är exempelvis inte svårt att se var filmer som From Dusk Till Dawn (1996) hämtat sin inspiration. En intressant notis är att ordet vampyr heller aldrig nämns.


Christoffer Strid

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *