Meny Stäng

Mgla – With Hearts Toward None (2012)

With Hearts Toward None

Mgla

Black Metal, Polen, 2012

Northern Heritage Records

Finns på CD och vinyl sedan mars 2012

— — —

Polska Mgla (betyder dimma på polska), bildades 2000, men släppte sin första fullängdare 2008, efter en bunt EP:s. With Hearts Toward None (2012) är bandets andra fullängdare och bjuder på elak black metal, som med varje textrad och riff önskar död åt allt och alla, precis som det sig bör när det kommer till black metal alltså.

Mgla är ett band som troligen aldrig kommer nå den minsta kommersiella framgång, men som istället blir hyllade av de som faktiskt hört vad de har att komma med. Det är kompromisslös musik som vågar stå fast vid etablerade konventioner utan att skämmas för det, men som samtidigt inte gör black metal som vare sig låter som allt annat eller blir tråkigt i längden. Ända sedan det franska skivbolaget Norma Evangelium Diaboli började släppa lös audiell ondska i form av skivor från band som Funeral Mist, Katharsis och Deathspell Omega har black metal givits en udd som tidigare inte varit lika markant i genren. Man kan väl inte direkt anklaga den för att någonsin ha framstått som en särskilt upplyftande genre, men den våg av band som vi än idag kan känna av, har definitivt bidragit med att ta det hela till en ännu djupare avgrund av mörker och elände.

Polen som metalnation har annars gjort sig mer känd för sin dödsmetall, där Behemoth (som förvisso började karriären som ett black metal-band) varit de främsta fanbärarna. Hos Mgla finner man inga spår överhuvudtaget av den ofta tekniska och riffgniderispäckade dödsmetall som polackerna pumpar ut. Här rör det sig om black metal av en tämligen traditionell skola där man låter de karga gitarrerna och den raspiga rösten som proklamerar undergång stå i centrum, och i vissa fall behövs det inte mycket mer än så. Mgla är inte bandet du vänder dig till om du önskar något som bänder och bryter gränser, eller svävar ut i flummiga försök till att vara nyskapande.


Det här är ett band som klarar sig mer än väl på den elaka atmosfär som deras musik utstrålar. With Hearts Toward None är en skiva vars låtar inte får dig att för en sekund tveka på att herrarna bakom detta projekt tar sin konst på allvar, och låter detta genomsyra musiken. Personligen uppskattar jag enormt när black metal präglas av bandmedlemmarnas vilja till att göra något som symboliserar mer än bara musiken i sig, något som, förutom att vara av hög musikalisk kvalitet, dryper av mörker och djävulskap. Den är fylld av repetitiva passager som får en slags hypnotisk effekt på lyssnaren, där man vet att riffen är så bra att man inte behöver bry sig om att byta bara för sakens skull.

Till viss del är det också denna repetivitet som är skivans enda svaghet, vilket blir främst tydligt i inledningen till det avslutande spåret, där man drar ut på inledningen något för länge. Bortsett från denna (i sammanhanget) petitess har man en strålande skiva fylld med ondskefull black metal, som på ett övertygande och förtrollande sätt förklarar krig mot allt vad ljus, hopp och liv heter. Mgla är ett band vi kommer få höra mer från, och efter att åtskilliga gånger tagit del av vad de skapat med With Hearts Toward None, är det inte svårt att ana kommande stordåd.

Betyg: 8 av 10

– – –

David Larsson; FromBeyond-redaktör

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *