Meny Stäng

Konferensen (2023)

Konferensen
Genre: Skräck
Land: Sverige
Regissör: Patrik Eklund
Medverkande: Adam Lundgren, Marie Agerhäll, Katia Winter m.fl.
Längd: 100 min
Betyg:  7 av 10
Premiär på Netflix 13/10 2023


Mats Strandbergs bok Konferensen som kom 2021 är något så ovanligt som en svensk slasher. Det är verkligen inget vi är bortskämda med tyvärr. Jag gillade boken, nej, jag älskade boken och den är ännu ett bevis på vilken bra författare den gode Mats Strandberg är och det märktes att han älskar sin skräck. När jag sedan fick reda på att boken skulle filmas fick jag puls och rätt försiktiga förväntningar. För vi alla vet ju att bra svensk skräckfilm är det knappt om. Att sedan filmen skulle få premiär fredagen den 13:e på Netflix gjorde ju bara saken roligare.

Filmens handling är att en grupp kommunanställda ska på en konferens med fokus på teambuilding. Situationen ändras snabbt då en galning börjar springa runt och mörda en efter en och gänget får ge teambuilding en helt ny innebörd. Allt utspelar sig i en stugby i Kolarängen och det är svårt att inte få känslan av amerikanska slashers som utspelar sig på olika kollon och läger.

Konferensen är utan tvekan den bästa svenska slashern jag sett och en av de bästa svenska skräckfilmerna. Den är väldigt grafisk med snygga och påhittiga mord. Mördaren Sotis är en förbannat elak jävel och är inte speciellt blyg i hur det ska mördas. Filmen har riktigt tilltalande miljöer med otroligt snyggt ljud. Styrkan ligger också i att den hela tiden har glimten i ögat och är så där härligt underhållande. Adam Lundgren gör en jäkla bra rolltolkning och övriga spelar riktigt bra.

Ondska lurar i vassen…

Filmen är riktigt bra skriven och följer boken riktigt väl. Strandberg måste vara stolt, tänker jag. Det enda som jag kan klaga på är väl hur de syr ihop säcken kring slutet. Det känns på något sätt som de bara vill ha det överstökat. Inte mycket till förklaring gavs något utrymme. Men, jag älskar ändå den friska blandningen mellan skräck och komik. Man kan ju bara hoppas på att detta kommer vara starten på en våg av svensk skräckfilm och där man faktiskt kommer att våga sticka ut i mängden.

Jag tycker att konferensen är så pass bra att jag blir direkt sugen på att läsa om boken. Från och med nu kommer jag att ha helt nya förväntningar på svenska skräckfilmer och jag hoppas på att detta kommer att vara en vändpunkt för svensk skräckfilm. Jag skulle då inte heller ha något emot uppföljare till denna film och jag kommer definitivt se om filmen inom en snar framtid. Det var väl dags att det gjordes en bra skräckfilm i det här landet!

– – –

Christoffer Strid

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *