Meny Stäng

Kabal (2013)

Kabal

Skönlitteratur, Sverige, 2013, Riotminds

Författare: Theodore Bergqvist

Språk: Svenska

326 sidor

— — —

KabalTheodore Bergqvists historiska skräckthriller Kabal börjar väldigt lovande. Märkliga mord i 1700-talets stockholm där rituella symboler och mystiska sällskap spelar en viktig roll är onekligen ett lockande koncept. Vi får följa Johan Hjortenberg, en ung och ambitiös man som arbetar på akademin för vetenskap när han dras in i en sammansvärjning, med mål att återställa Sveriges forna ära som stormakt, som har något att göra med hans brors mystiska dödsfall. Under ytan lurar saker som inte är vad de verkar vara, och när målet för sammansvärjningen visar sig vara kung Karl XII inser Johan att han befinner sig i allvarlig livsfara.

Det är svårt att inte vara en sucker för det upplägg Bergqvist ger oss med Kabal. En smutsig och dyster stadsbild av ett gammalt Stockholm målas upp, där djävulsdyrkan och konspirationer lurar bakom varje hörn. Tyvärr lyckas inte Bergqvist göra så mycket mer med sitt smått fantastiska koncept, vilket är synd på en så god idé. Först och främst fann jag det väldigt svårt att riktigt sympatisera med huvudkaraktären, vilket i sin tur leder till att engagemanget till berättelsen blir något bristfälligt. Språket i boken känns i stunder som att det nästan haltar sig framåt för att berätta en intrig som ju längre den går, blir mer och mer ointressant.

Bergqvists idé må vara väldigt god, men han ror inte hem det hela i hamn, utan fastnar någonstans på vägen dit. Det ska sägas att jag gillar miljöerna i boken, vilket Bergqvist ändå ska ha lite cred för att han lyckas måla upp väl, och med bättre hantverk bakom det hela hade Kabal kunnat bli ett riktigt intressant bidrag till den svenska skräcklitteraturen. Nu står den sig istället slätt mot betydligt bättre böcker, där det bevisligen inte räcker med en ursprungligen bra tanke för att göra en hel bok bra.

Betyg; 3,5 av 10

– – –

David Larsson; FromBeyond-redaktör

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *