Meny Stäng

In their sleep (2010)

In their sleep (Originaltitel: Dans ton sommeil)

Skräck, Frankrike, 2010

Manus och regi: Caroline du Potet och Eric du Potet

Distributör: Horse Creek Entertainment

Medverkande: Anne Parillaud, Arthur Dupont mfl.

Längd: 84 minuter

Finns på svensk DVD från 2010-11-03

— — —

När man närmar sig en modern fransk skräckfilm finns det en sak man i princip kan räkna med; våld. Det är tydligt att fransmännen försöker vara på framkanten på detta område, och med alla de våldsamma och obehagliga filmer de pumpat ur sig det senaste decenniet får man säga att de ändå har lyckats delvis.

I In their sleep (2010) får vi följa Sarah (Anne Parillaud) som lever en tillsynes lycklig tillvaro med sin make och son. När sonen en dag dör efter en olycka, rasar hela deras tillvaro samman. Ett år senare är Sarah fortfarande ett nervvrak, och hon jobbar så mycket hon bara kan för att bedöva smärtan. När hon en natt kör hem efter jobbet råkar hon köra på den unge Arthur (Arthur Dupont), som säger sig vara jagad av en inbrottstjuv. Hon bestämmer sig för att hjälpa Arthur, men när en bil dyker upp och börjar jaga dom ställs hennes tillvaro på spets och det visar sig bli en lång och våldsam natt för Sarah.

På många sätt känns In their sleep som en fransk film tagen från den våg av våldsam film som sköljt över världen de senaste åren. Här försöker man redan tidigt i filmen skapa en tät stämning, där man inte helt låter tittaren ha grepp om vad det är som faktiskt händer. Tyvärr så lyckas aldrig filmen med att bibehålla denna känsla värst länge. Relativt fort in i filmen tycker jag mig kunna ana hur det hela kommer att gå, och jag hade rätt i mycket av det jag antog. Handlingsmässigt är det inget direkt originellt filmverk man har att göra med här. In their sleep lånar från filmer som Funny Games (1997) och även landskollegan Ils (2006), men lyckas aldrig riktigt göra något eget, vilket säkerligen bidrar till att det inte är värst svårt att lista ut vad som kommer att hända.

Trots detta så är filmen ändå bitvis spännande, och regissörparet Caroline och Eric du Potet lyckas faktiskt bygga upp en obehaglig stämning som känns rejält. Föga förvånande finns det en del våldsscener här, som förvisso inte är de mest grafiska, men som i sin kontext blir riktigt otäcka och därför värre än om man bara valt att visa litervis med blod. Den visar upp ett åtminstone någorlunda realistiskt scenario, vilket bidrar till att göra det otäckare, och huvudpersonens smärta lyser starkt igenom i det hon utsätts för. Det är ödsliga miljöer som skildras, vilket gör att det skapas en känsla av isolation som inte direkt är hoppingivande eller utlovar någon räddning för Sarah, vilket även det givetvis gör att filmen upplevs som obehagligare.

Felet med In their sleep ligger alltså inte på det hantverksmässiga planet. Här är allt väl, även om jag (återigen) är smått missnöjd med färgsättningen, som tidstypiskt nog är mestadels grått och urblekt. Annars visar regissörsparet att de vet hur en film ska berättas, med ett lågmält tempo som dock aldrig dras till den gräns att det blir för långsamt och tråkigt. Skådespelarmässigt fungerar det väl, Arthur Dupont som spelar karaktären Arthur gör sin roll bra och lyckas gestalta den tvetydighet som präglar honom. Huvudrollinnehaverskan Anne Parillaud gör även hon bra ifrån sig, och bjuder på en klart trovärdig rolltolkning av en kvinna som desperat fumlar efter att få ordning på sitt liv.

Hade man haft ett bättre, eller framför allt mer intressant och originellt, manus att arbeta med, tror jag att In their sleep kunnat bli en riktigt bra film. Här finns det tydlig kompetens hos både regissörparet och skådespelarna, men det är helt enkelt en allt för uttjatad historia som berättas, och man fångas aldrig riktigt av det som sker. Är man såld på den “nya franska vågen” av våldsamma skräckisar så fungerar säkert det här alldeles utmärkt, men för mig och alla de andra som är mer skeptiskt lagda till dessa filmer så är tyvärr In their sleep inget speciellt.

Betyg: 4 av 10

– – –

David Larsson; FromBeyond-redaktör

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *