Meny Stäng

Feverish Fiction #1 (2012)

Feverish Fiction #1

Författare: Michael Faun, Michael Bergamotte, Greg Cole, M.T Mathieson

Hyperpyrexia Press, 2012

270 sidor

Finns att köpa via förlagets hemsida: http://hyperpyrexiapress.wordpress.com

— — —

Feverish Fiction 2012Det relativt nystartade förlaget Hyperpyrexia Press inleder med att släppa en antologi, där man samlat 42 kortnoveller, eller ”flash fiction”. Dessa berättelser är ungefär tusen ord var och skrevs under en tidsperiod av 14 veckor. För att översätta detta i sidantal kan man tänka sig att de längsta novellerna här är sex sidor med luftigt placerad text. Det rör sig alltså om snabba och korta historier, därav namnet ”flash fiction”.

Boken utgörs av flertalet kapitel som tar upp olika teman som berättelserna där sedan kretsar kring. Här hittar vi bland annat ett zombiekapitel, ett om hypnos och ett om dödliga toner. Jag får känslan att man gett författarna i uppgift att utgå från ett tema när de skrivit sina berättelser, vilket i sig är en rätt spännande idé. Författarna lyckas hålla sig borta från att vara allt för lika varandra, trots mer eller mindre uttjatade ämnen som exempelvis zombies. Idén att samla så här många berättelser på ett relativt litet sidantal gör att det blir en mångfald i vad som berättas, och de som kommit på de teman som ska tas upp ska ha en eloge, då det i de flesta fall är mer fantasifullt än vad man kanske först trott.

Den här samlingens största svaghet ligger i att vissa av berättelserna är för korta. De hinner aldrig riktigt sätta sig hos läsare och ge den önskade effekten. Å andra sidan har vi även noveller här som funkar jättebra i sin korta form, då de ges ett mer ordentligt avslut. Jag hade även kunnat önska att man gett fler författare än de fyra (en av dem bidrar dessutom bara med en berättelse, vilket gör att det snarare rör sig om tre) chansen att medverka här, för att ytterligare bredda sättet som berättelserna formar sig på. Vissa teman känner jag att man hade kunnat ge större plats än andra. Ett bra exempel här blir avsnittet From man to creature, där man hade kunnat fått med allehanda skräckfyllda historier om människor som blir något annat. Tanken bakom det här projektet är god, men jag tror att om man skulle bredda urvalet så skulle det kunna bli ännu bättre.

Att det finns slarvfel i texten och formateringen här och där är egentligen inget som stör mig. Det här rör sig inte om något storförlag som vill tjäna storkovan på blodiga berättelser, utan rör sig på en betydligt mer do it yourself-betonad nivå. För vad den är så funkar Feverish Fiction bra. Det är ingen samling berättelser som kommer att lämna ett allt för stort intryck på en som läsare, men som tidsfördriv när man vill läsa skräck så passar den sig alldeles utmärkt. Hyperpyrexia Press är en ny och spännande aktör på skräcklitteraturens allt mer växande arena, med en något unik idé gentemot den mesta andra litteraturen.

Betyg: 5,5 av 10

– – –

David Larsson; FromBeyond-redaktör

1 Comment

  1. Pingback: New Review for Feverish Fiction:vol#1 | Hyperpyrexia Press

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *