Meny Stäng

F (2010)

F

Skräck, Storbritannien, 2010

Manus och regi: Johannes Roberts

Medverkande: David Schofield, Eliza Bennett, Finlay Robertson mfl.

Distributör: Noble Entertainment

Längd: 75 minuter

Finns på svensk dvd sedan augusti 2011, utgåvan som syns nedan är den brittiska utgåvan från Optimum

— — —

Med de nyligen inträffade kravallerna färskt i minnet och de senaste årens skräckfilmer, där tonåringar utgjort hotet, kan man ana att alltinte står rätt till i Storbritannien. Barn och unga har sedan länge fungerat utmärkt som ersättare för filmmonster, det blir givetvis otäckare om något tillsynes oskyldigt helt plötsligt visar sig vara ondskan själv. Den fenomenala Eden Lake (2009) visade ett gäng illsinnade och sadistiska ungdomar som gjorde livet mer än surt för ett semestrande par, och F (2010) arbetar knappast aktivt för att förbättra bilden av ungdomar.

Efter att ha hånat en elev för dennes dåliga betyg, blir Robert Anderson (David Schofield) skallad av eleven. Till följd av detta blir han närmast livrädd för ungdomar, och tvingas ta till flaskan för att ta sig igenom arbetsdagen. När han stannar kvar sent en skoldag börjar hotfulla huvförsedda figurer dyka upp kring skolan, men det är inte helt klart vad de vill. Det visar sig dock snart att deras avsikter är allt annat än goda, och Anderson tvingas möta sina demoner när han får kämpa för att rädda livhanken på sig själv och sin dotter (Eliza Bennett).

Britterna är knappast några nykomlingar på skräckarenan. Hammer-filmerna, från främst 60- och 70-talen, gjorde stort intryck och är än idag unika filmer som bjuder på en stämning man inte kan hitta någon annanstans. Brittisk skräck anno 2010 ser dock helt annorlunda ut. Borta är det gamla färgstarka fotot, ersatt med ett i detta fall fungerande kallt och blått foto. Borta är även Dracula, mumier och annat otyg, vilket man här har ersatt med något så jordnära som elaka tonåringar. Givetvis blir detta två helt olika typer av filmer, men britterna visar med F att de fortfarande vet hur man sänder kalla kårar längs tittarens rygg.

Regissör och manusförfattare Johannes Roberts har lyckats väl med att skapa en intensivt spännande film som stundtals blir genuint otäck. Den håller sig hela tiden inom relativt smala ramar, i princip hela filmen utspelar sig på skolan och under en kväll/natt. Det blir således en smått avskalad film där de elaka tonåringarna sprider terror och skräck både hos filmens karaktärer likväl som dess åskådare. Dessa gestalter blir ännu otäckare av det faktum att man aldrig får se deras ansikten. De döljs snyggt av ett kompakt mörker, vilket gör att de avhumaniseras och blir ännu mer demoniska. Stundtals kan man nästan ana att de besitter några slags övernaturliga krafter, då de rör sig ytterst effektivt och tyst genom skolans lokaler, vilket gör att deras offer sällan upptäcker dom innan det är för sent. Man får heller aldrig veta vare sig vilka de är eller vad de har för orsak bakom sina dåd, vilket ökar känslan ytterligare att det knappt är människor som är i farten, utan besinningslösa monster som inte vill annat än att orsaka skada.

Den nästan öde skolbyggnaden fungerar utmärkt som plats för en skräckfilm, och jag skulle gärna se att fler filmskapare använder sig utav detta. Alla har vi någon gång gått i skolan, och alla har vi vår relation till skolan, bra som dålig. Miljöerna blir därför mer bekanta för oss som tittare, det är inte någon helt främmande plats filmen utspelar sig på. Skolan ska ju dessutom representera någon slags trygghet, åtminstone hoppas man att så är fallet, men i F blir det istället en arena för brutala mord och en till synes nästan omöjlig kamp för att klara livhanken.

Britterna verkar ha något att gå på här, uppenbarligen fungerar elaka ungdomar utmärkt som antagonister i skräckfilm. I F är det närmast demoniska figurer som gör livet surt för karaktärerna, och det är inte sällan utstuderat brutala tillvägagångssätt som gör att personerna går sin död till mötes. Roberts lyckas även med att göra dödsscenerna ännu obehagligare genom ett stundtals riktigt otäckt soundtrack som bidrar ytterligare till stämningen. Nu är det bara att hålla tummarna för att britterna fortsätter på denna inslagna väg och utvecklar det koncept de så lyckat kommit igång med. För mig som har en snar framtid som lärare är det bara att hoppas att verklighetens skolungdomar i Sverige är betydligt mildare än de genomonda mördarna i F.

Betyg: 7 av 10

– – –

David Larsson; From Beyond-redaktör

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *