Meny Stäng

Eld (2012)

Eld

Skönlitteratur, Sverige, 2012, Rabén & Sjögren

Författare: Sara Bergmark Elfgren och Mats Strandberg

Språk: Svenska

634 sidor

Finns att köpa genom svenska återförsäljare från april 2012

— — —

Den första delen i den så kallade ”Engelsfors-trilogin”, Cirkeln (2011), blev en succé. Det blev snart klart att boken sålts till flera länder, och att man skulle göra en filmatisering av boken. Har man läst den är det inte svårt att förstå varför. Det var en både välskriven och underhållande bok som dessutom hade upplägg och ingredienser som gjort för att filmatiseras. Nu har det gått över ett år sen den släpptes, och i april 2012 landade så uppföljaren äntligen, till mångas lycka och spända förväntan.

Ett nytt skolår inleds efter sommarloven mellan ettan och tvåan på gymnasiet i den lilla orten Engelsfors. De fem flickorna som för ungefär ett år sen insåg att de var häxor med magiska krafter, har haft det relativt lugnt ett tag, men i och med skolstarten börjar det hända skumma saker igen. De anar att något är fel i deras hemort, något som vill dom och hela världen illa. Till detta kommer att Rådet, som håller koll på häxors aktivitet, skickar dit två stycken av okända anledningar. Dessutom verkar den nya föreningen Positiva Engelsfors dölja något under sin glättiga fasad. Det ser med andra ord ut att bli ett hektiskt, och livsfarligt, skolår för de fem.

Ungdomar i litteratur är inte den enklaste att skriva, det finns åtskilliga exempel som visar på detta. Lyckas man däremot, som författarna bakom Eld (2012) gjort, så är det upplagt för en läsfest. De lyckas, liksom i föregående bok, att skapa fem trovärdiga och realistiska karaktärer, alla väldigt olika och med unika personlighetsdrag, vilket gör att du hela tiden bryr dig om vad som ska hända dom. Detta är alltid viktigt i skönlitteratur, då man med platta och ointressanta karaktärer riskerar att tappa läsaren någonstans längs vägen. Här är du istället nästan konstant engagerad i karaktärernas öden, och det är inte sällan som författarna sätter dom i kniviga situationer.

Vilket leder till nästa punkt. Bergmark Elfgren och Strandberg vet hur man får läsaren att hela tiden vilja läsa vidare. Eld är en bok som stundtals är mycket svår att lägga ifrån sig, vilket alltid är ett gott betyg gällande litteratur. Kapitel som slutar i cliffhangers och ett ständigt drivande tempo bidrar till att spänningen hålls uppe hela tiden, och det tar inte alls länge innan bokens 634 sidor är förbi. Lyckligtvis görs detta inte på bekostnad av kvalitet, boken bibehåller en bra balans mellan god underhållning och välskriven prosa hela tiden, och det känns inte som att författarna ämnar att enbart skriva en lättsmält underhållningsroman, vilket är ett plus.

Bokens enda riktiga akilleshäl är möjligen att den i för liten utsträckning utnyttjar sig av den mytologi som den bygger upp kring häxor och den magiska världen. Förvisso ges man en djupare inblick här, med tillbakablickar som bygger på vissa karaktärer ytterligare, men det känns ännu som att man inte riktigt går under ytan och tar med läsaren ner. Man får hoppas att det i den avslutande delen i trilogin ges en större inblick i detta, även om det i sammanhanget är en halvpetitess. Eld är trots denna lilla skavank en utmärkt bok som lyckas vara både en riktigt bra ungdomsroman, samtidigt som den funkar för oss som växt ur tonåren, vilket helt klart får ses som en bedrift.

Den stora frågan är hur man ska orka hålla sig till att den tredje delen dyker upp, så att man kan få veta hur det kommer gå för huvudkaraktärerna. Tills dess får man njuta av den förträffliga läsupplevelse som Eld är. Stor eloge ska författarna också ha för att man vågar avsluta det hela med en stor teaser, som säkert kommer få många läsare att slita håret av spänning, inför nästa bok, som säkert kommer få fler än mig att sukta efter april 2013.

Betyg: 7,5 av 10

– – –

David Larsson; FromBeyond-redaktör

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *