Meny Stäng

David Lynch –The Art of Life (2016)

David Lynch –The Art of Life
Dokumentär, USA, Danmark, 2016
Distributör: Njutafilms
Regi: Jon Nguyen, Rick Barnes, Olivia Neergaard-Holm
Skådespelare: David Lynch
Längd: 88 minuter


David Lynch har under större delen av mitt liv varit en av mina absoluta favoritregissörer, Ja egentligen enda sedan jag såg hans svartvita och magnifika Elefantmannen med en lysande John Hurt i huvudrollen. Det är utan tvekan få filmskapare som lyckas göra sådant avtryck hos mig som David Lynch och hans filmer gör. Det är filmer du alltid på något sätt bär med dig i tankarna. Därför var det väldigt spännande att få sätta tänderna i denna dokumentär. Jag hade heller inte inte hade läst så mycket om för att slippa ha några förväntningar överhuvudtaget.

Dokumentären handlar alltså om filmskaparen och konstnären David Lynch som bland annat har skapat filmverk som Eraserhead, Mulholland Drive, Blue Velvet och samt den nu aktuella (igen) Twin Peaks-Tv-serien. Han berättar här med egna ord om de tidiga åren som formade honom och hans egensinniga skapande. Han berättar om hur hans mamma vägrade låta honom använda målarböcker som sina andra syskon för att hon såg hur det skulle begränsa honom, och är det något vi verkligen vet om David Lynch så är det väl att hans skapande inte saknar några som helst begränsningar? Tacka mamma Edwina för detta alltså. Det berättas också hur han som ung växte upp och föreställde sig hur livet som konstnär skulle vara. En väldig viktig del ur hans liv är att det hela tiden skapades saker i hemmet, vilket troligtvis har gjort att det har blivit en del av honom vilket säkert har medfört hans rastlös och som i sin tur har lett till att han gör allt ifrån film, konst, design, musik och litteratur. Det finns i hans blod helt enkelt.

Jag tycker det är otroligt intressant att höra David själv berätta och reflektera i hur hans skapande började och det är spännande att få höra hur hans filmer, konst och musik är speglingar av starka upplevelser i hans eget liv. Ärligt talat gör detta att ”gåtan” David Lynch och hans värld blir ännu större och mer intressant. Speciellt när jag tänker tillbaka på alla stunder man själv har försökt analysera och förstå hans filmer och vad de egentligen handlar om. David fördjupar oss också i annat intressant. Han berättar hur han gick över ifrån att måla konst till att börja filma konst efter att ha sett en ”rörlig tavla med ljud”. Han berättar även hur starkt hans far (Donald) och bror (John) var emot hans filmskapande, vilket givetvis lämnat sår.

Teamet bakom denna dokumentär ska också ha starkt cred då den är snyggt fotad, filmad och känns väldigt ”Lynchig” i sin stil. Detta gör att dokumentären känns självklar och att även den är en del av David Lynchs fantastiska drömvärld. Det enda jag kan sakna i dokumentären är att den gärna fått dyka lite längre ner i det mörker som är så tydligt i hans filmkonst, detta berörs bara ytligt. Kanske är det helt enkelt för personligt?

Slutord för dokumentären David Lynch – The Art of Life är att den inte bara är intressant om du är ett fan av David Lynchs filmer. Har du något intresse för film, konst eller enväldigt unik människas livshistoria så tror jag att du kommer uppskatta denna film. Kort och gott – en av de främsta regissörerna från 1960-talet och framåt får här en chans att med egna ord berätta om vad han har upplevt och känner, och det heter duga det. Jag skulle dock väldigt gärna se en fortsättning med ytterligare fördjupning, för visst känns det ändå som om man bara skrapat lite på ytan av ”gåtan” David Lynch…

Betyg: 8 av 10


Christoffer Strid

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *