Meny Stäng

Bärarn (2024)

Bärarn
Roman, Sverige
Förlag: Swedish Zombie
Författare: Linnéa Wikman
Illustrationer: Alex Viksten
Omslag: Magnus Frederiksen
Antal sidor: 168
Inbunden


Bärarn är en fantastisk debut ifrån en ”Västerbottnisk bibliotekarie med en förkärlek för böcker som ger en mardrömmar eller allmänna obehagskänslor”.

En ung kvinna som heter Viera återvänder till sitt barndomshem efter att ha flytt från det traumatiska som hände henne som barn. Mycket snart märker hon att någonting inte stämmer. Hon hör skvaller och rykten bland byborna men det är svårt att veta vad som är verklighet och om hon verkligen kan lita på sitt minne. Hon får dock ett erbjudande som kan rädda henne ifrån fattigdom och svält som hon inte kan säga nej till.

Bärarn imponerar på alla sätt och är mycket mörk, våldsam men samtidigt spännande och svår att lägga ifrån sig. Den är inspirerad av en västerbottnisk folktro som jag aldrig hade hört om förut. Men boken är så pass bra att jag blir nyfiken på vad det mer finns för folktro ifrån de norra delarna av vårt land.

En av Alex Vikstens illustrationer.

Det som är bokens absoluta styrka är hur målande och verklig den känns. Den verkligen kryper på och är läskig att läsa och jag älskar illustrationerna som kommer med boken. De är väldigt läskiga bara de.

Karaktärerna i boken är få men känns sådär levande som jag älskar i böcker och jag kan nästan se framför mig hur miljöerna och visa scener ser ut i Linnéas huvud. Något jag också måste lyfta upp är att boken är väldigt grafisk och den är äcklig att läsa.

Bärarn är också välskriven och använder ett bra språk sett till vilken tid boken utspelar sig i. Jag skulle inte alls bli förvånad om man skulle göra en film av boken i framtiden. För så bra är den.

Jag hoppas och önskar att Swedish Zombie fortsätter satsa på Linnéa Wikman för hon visar starka tendenser på att kunna bli en fantastisk författare och tyvärr har vi inte alldeles för många jättebra skräckförfattare i detta land än så länge. Bärarn är utan tvekan den bästa boken som Swedish Zombie hittills har gett ut.

— — —

Christoffer Strid

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *