Meny Stäng

Zombieinvasion på Örebro bokmässa

Örebro bokmässa reste sig från de döda den 13-15 april 2012, men allt visades sig dock inte riktigt vara som förut. Platsen var denna gång Conventum arena istället för Örebro slott där mässan tidigare hållits. Men det var också andra saker som gjorde att det kändes annorlunda. Mässan hade dessutom invaderats – av levande döda.

Inte för att det vankade runt massa ruttna kadaver som försökte kalasa på bokmässans besökare, men visst kan man inte låta bli att reagera en smula när det står ”zombiefredag” i bokmässbroschyren. Detta innebar dels utställare som Apart-förlag som gett ut serien Walking Dead på svenska, och som målade zombiekarikatyrer för fulla muggar, men även seminarium och soffsamtal på temat. Speciellt inbjudna var zombielitteraturexperten Jonny Berg, som bland annat ligger bakom zombiebloggen swedishzombie.com samt zombiefilmsexperten Herman Geijer som är mannen bakom studiecirkeln Att överleva en zombiekatastrof. Det erbjöds med andra ord en rejäl inblick i vad en zombie egentligen är och inte minst vad den representerar. Monstrets ursprung i den karibiska svartkonsten togs upp, men även hur genrens fans själv gjort mycket för att skapa den rörelse som idag uppenbarligen även nått till bokmässan i Örebro.

Ett svenskt exempel på denne typ av fan-engagemang är Apart förlag. Frustrerade över att bra serietidningar som The Walking Dead inte gavs ut i Sverige så bestämde sig tre entusiaster för att själva ta tag i saken. Nu har de tre första samlingsvolymerna kommit ut i Sverige och får man tro Aparts Johan Kimrin, som även fanns på mässan för att berätta om hur de gick till väga för att starta förlaget, så går allt som på räls nu när svenskarna börjat få upp ögonen för serien. För en sak är det bara att konstatera – zombies ligger av någon anledning rätt i tiden – något som temats närvaro på en bokmässa absolut bekräftar. Som redaktör för en skräpkulurblaska som FromBeyond så kommer naturligtvis inte detta som någon chock. Men att zombiefenomenet får så stort utrymme på en bokmässa i Örebro kan man ju inte annat än fascineras av. Jag tog mig därför en liten pratstund med Herman Geijer för att höra vad han tror att anledningen är till dagens zombiehysteri.

–Zombies är ett ganska tomt monster som lämnar utrymme för mycket annat, förklarar Geijer. Till skillnad från till exempel vampyrer så kan man inte resonera med en zombie som drivs av mer primitiva behov. Samtidigt är zombies faktiskt människor från början vilket också gör dem mindre overkliga, och kanske till och med mer otäcka än många andra filmmonster. De fungerar också snarare som en hotande naturkatastrof vilket gör att fokusen hamnar mer på de överlevande människorna i berättelsen. Det är deras relationer som är det intressanta. Hur de beter sig och vad de ställs inför när omvärlden har kollapsat runt omkring dem. En frågeställning som är både fascinerande inte helt overklig.

Var det den aspekten som gjorde att du blev så zombiefrälst?
–Ja precis, dagens samhälle är så otroligt skört vilket jag också tror är en av anledningarna till att zombietemat fungerar så bra idag. Så fort det blir ett strömavbrott kollapsar allt och folk får panik. Men jag har alltid varit fascinerad av apokalypsen, exempelvis den engelska 70-tals tv-serien Survivors (1975 – 1977) är en utmärkt serie som har samma intressanta frågeställningar även om den är helt utan levande döda. De italienska gamla zombiefilmerna har jag däremot egentligen aldrig gillat även om jag tycker Zombie 2 (1979) är helt ok. Det känns ofta som om det snarare var effekterna som låg i fokus istället för relationerna vilket gör att karaktärerna ofta är helt ointressanta. Jag har dock funderat på att ge dem en ny chans då jag på senare tid läst en hel del teoretiserande kring speciellt Lucio Fulcis filmer. Man kanske måste inse att hans filmer har en sammansättning på ett nästan surrealistiskt sätt, så det kan vara så att jag helt enkelt sett filmerna på fel sätt.

Slutligen, vad har du själv för favoriter i dagens numera gigantiska zombieflora?
–Jag gillar verkligen 28 dagar senare (2002), den tog allt till en ny nivå samt har en bra apokalyptisk känsla med intressanta frågeställningar. Jag håller dessutom George. A. Romeros Dawn of the Dead (1978) väldigt högt. Romero lyckades på ett bra sätt blanda samhällskritik och skräck, något som han även framgångsrikt fortsatt göra med sina senare filmer. Jag tycker till exempel att Land of the Dead (2005) är en riktigt bra film även om hans senaste – Survivel of the Dead (2009) – mest kändes urvattnad och som ett försöka att klämma ur lite mer pengar ur de äldre filmerna, och inte minst rida på dagens zombiehysteri. Förövrigt när det kommer till de senare årens filmer och serier så måste jag faktiskt säga att jag gillar tv-serien The Walking Dead. Även om jag håller med om att det blev lite segt i mitten av säsong två, och att speciellt de kvinnliga karaktärerna känns ganska platta, så är det ändå en riktigt välgjord och bra tv-serie. Den är kanske inte lika dynamisk som originalserietidningen, men den har ändå en bra apokalyptiskt känsla och flera intressanta relationer.

— — —

Text och foto – Kristoffer Pettersson; FromBeyond-redaktör
Översta bilden –  (V till H) Jonny Berg, moderator Dixie Ericson och Herman Geijer
Mellersta bilden – Apart Förlags Johan Kimrin
Nedersta bilden – Herman Geijer med 2 dl svindyrt mässkaffe i näven

3 Comments

  1. Pingback: Ett av de bästa zombieklippen från Youtube « Nej tack Zombies

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *