Meny Stäng

Amasonkvinnornas Guld (1979)

Amasonkvinnornas Guld (originaltitel: Gold of the Amazon Women)

Äventyr/Raffel, USA, 1979

Regi: Mark L. Lester

Manus: Stanley Ralph Ross

Medverkande: Bo Svenson, Richard Romanus, Anita Ekberg, Donald Pleasance mfl.

Längd: 90 minuter

Distributör: Studio S Entertainment

Finns på svensk dvd från och med 2012-04-06

— — —

Även om man inte har gigantiska summor pengar, kan man göra mycket med djungelmiljöer. Kolla bara på all djungelaction italienarna spottade ut sig under 80-talet. Med lite jäklar anamma behövs inga stora ekonomiska summor för att göra schysst underhållning bland snårig djungel och giftiga djur. Ofta rör det sig väl om mer eller mindre korkade produktioner som inte lagt så mycket tid på att få till en sammanhängande storyline eller som inte brytt sig om att försöka få tittaren att filosofera kring livet och annat dylikt. Är man istället ute efter knasigheter i ett (oftast) högt tempo har man dock mycket att hämta i det träsk som utgörs av denna sortens film.

Nu är ju inte Amasonkvinnornas Guld (1979) en italiensk film, men det är omöjligt att inte dra paralleller mellan denna och de filmer som sedan sköljde över världen. Här får vi följa alla skräpfilmsälskares favoritgöteborgare Bo Svenson när han ska ge sig ut i djungeln för att hitta Eldorado och dess mytomspunna guldskatter. En ond knarkbaron, spelad av Donald Pleasance, är också ute efter guldet för att kunna finansiera sin skrupelfria verksamhet och fortsätta sprida sitt gift över hela världen. Bo och hans anhang träffar i djungeln på kvinnorna som gett filmen sitt namn, och de vill ha honom och hans polare (Richard Romanus) som verktyg för att kunna fortsätta fortplanta sig. Samtidigt måste Bo klura ut nåt sätt att fortsätta sin jakt på guldet, men det är inte det lättaste när djungelkvinnorna vill något helt annat…

Donald Pleasence och hans amasonpolare pangar på för fulla muggar!

Som handlingen antyder är det inte mycket till intelligens som gömmer sig i den här rullen, men väntar man sig det är man å andra sidan ute på helt fel planhalva. Redan inledningsvis anar man att man ska få sig en god stunds skräpunderhållning, när det springer runt amasoner på hustak i New York i full mundering och pilbåge, mitt på ljusa dan. Fantastiskt. Sen får man se Donald Pleasance panga puffra ett par gånger, vilket ser helfestligt ut då han verkligen ger järnet i skottlossningsscenerna. Vad som gör Donald Pleasance scener än mer roliga är att han ser ut som en halvdvärg bredvid de två betydligt längre kvinnor han har i sitt entourage.

Bo Svenson gör rätt för sig och sköter sig utmärkt här, han gör helt enkelt vad han kan och ser ut att ha riktigt skoj under tiden, vilket är helt rätt. Det är nästan full fart och fläkt hela tiden i den här filmen, förutom några få enstaka tillfällen när det kanske lutar lite för mycket åt att försöka berätta den lövtunna handlingen istället för att bjussa tittaren på ytterligare idioti. Annars sitter man stundom och skrattar, stundom och gapar åt de tokigheter som försiggår, och är man ute efter en och en halvtimmes hjärndöd underhållning är det egentligen inga större fel alls på Amasonkvinnornas Guld.

Bo har det fullt upp i djungeln, både med pilska amasonkvinnor och skurkaktiga knarkbaroner…

Annars har filmen ett rätt schysst soundtrack, man slänger in lite vilda inslag i handlingen och utnyttjar vad man har att jobba med. Bildmässigt är dvd-utgåvan ingen direkt höjdare, men den går ner ändå, man kan inte förvänta sig det bästa när det kommer till en film som denna, och Studio S ska ändå ha en eloge för att ge ut dolda guldkorn som denna. Har man halkat in på den här sidan och uppskattar den typen av film vi titt som tätt skriver om är det här en film som definitivt är värd att investera sina stålar i, jag kan dessutom tänka mig att den funkar prima att se om, då det egentligen bara är att stänga av tankeverksamheten och insupa dumheterna. Och det är just precis vad man vill ibland.

Betyg: 6,5 av 10

– – –

David Larsson; FromBeyond-redaktör

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *