Meny Stäng

Wildling (2018)

Wildling
Skräck, USA, 2018
Regi: Fritz Böhm
Skådespelare:Bel Powley, Brad Dourif, Liv Tyler m.fl.
Distributör: Universal (Sony)
På svensk DVD och Blu-ray från 2018-07-30


I Sverige törs man inte satsa på skräckfilm. Detta hör man ofta när temat svensk film kontra genrefilm dryftas. Och visst stämmer det att det verkar vara mycket svårt att få anslag till dessa lite mindre välansedda produktioner. Film i väst har dock gått en annan väg. I nysläppta skräckrullen Wildling (2018) står de som medproducent, och kollar man lite bakom kulisserna hittar man flertalet svenskar pysslat med exempelvis specialeffekter. Så även om detta är en amerikansk produktion vill svenskar uppenbarligen in och smaka på den gamla fina genrefilmskakan.

Men vad är Wildling då för en film? Jo den handlar om en ung tjej vid namn Anna (Bel Powley) som växt upp inlåst i ett rum, ja lite som Brie Larson gör i Lenny Abrahamsons uppmärksammande Room (2015). Anna är nu i tonåren enda människa hon träffar är den mystiska ”Daddy” (Brad Dourif) som ger henne underliga sprutor och tjatar om hon är inlåst för sin egen skull och att världen utanför är livsfarlig och fylld med monster. Men precis som Brie Larsons karaktär gjorde i Room så lyckas Anna tillslut ta sig ur rummet. Det tar sedan inte länge innan hon landar i en närliggande liten småstads sociala skyddsnät. I väntan på en mer hållbar lösning placeras Anna hos den lokala polisen Ellen (Liv Tylor) och hennes tonåriga son.

Det är något lite annorlunda med Anna (Bel Powley)
Det är något lite annorlunda med Anna (Bel Powley)

Vad är det här för jäkla drama kanske du nu tänker. Självklart kommer tonåringarna börja hångla och massa sånt trams. Hur det går med det låter jag vara osagt, men glöm inte att jag faktiskt inledningsvis kallade Wildling för ”skräckrulle”. Anna bär nämligen på en hemlighet som inte ens hon själv vet om. Något händer nämligen med henne nu när Daddy slutat ge henne sina underliga sprutor. Anna måste nu lista ut vem hon egentligen är och hur hon fungerar. Vägen dit blir blodig och grym. I faggorna finns fortfarande också Daddy som har sin egen lösning på Annas problematiska existens.

Polisen Ellen (Liv Tyler) på jakt i skogen
Polisen Ellen (Liv Tyler) på jakt i skogen

Du kanske börjar förstå hur detta hänger ihop. Åtminstone på ett ungefär om du dessutom gluttar lite på fodralet. Och detta är inte på något sätt något nytt under fullmånen. Wildling är dessutom en ganska liten film med relativt få karaktärer som rör sig på en geografisk ganska begränsad yta. Så blir det när det inte finns gigantiska pengar i produktionen, men det behöver ju inte betyda att det är värdelöst, eller hur? För Wildling är faktiskt inte helt fy skam. Den är hyfsat fotad och skådespelarna gör bra ifrån sig, ja åtminstone om du accepterar att Brad Dourif alltid mer eller mindre spelar över, och de svenskpysslade effekterna är faktiskt inte så tokiga. Det blir betydligt våldsammare än jag först vågade tro, och tempot blir tämligt högt mot slutet. Visst finns det lite High School-vibbar, men den är ändå mycket långt till exempelvis Twilight (2008). Ska jag vara helt ärlig så trodde jag nog denna film skulle vara betydligt sämre.

Brad Dourif som den underlige ”Daddy”

Wildling är naturligtvis en liten bagatell i det stora sammanhanget, men har man inget annat att kolla på en sketen tisdagskväll så funkar den rätt bra som bruksskräck. Och det finns svenska pengar i den, så jag hoppas den gick så pass bra att Film i väst fortsätter att stoppa in resurser i produktioner som denna. Det är helt enkelt ett steg i rätt riktning…

Betyg: 5 av 10


Kristoffer Pettersson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *