Meny Stäng

Viktor Kasparsson volym 3: Blodsband

Serie: Viktor Kasparsson – Blodsband

Författare och illustratör: Dennis Gustafsson

Albumförlaget, 2013

91 sidor

— — —

Viktor Kasparsson BlodsbandHelsingborg plågas av råttor. Staden, som är delvis byggd på gamla soptippar, håller på att tappa kontrollen över sitt problem med gnagarna, och det hela blir inte bättre av att de börjat attackera människor. Samtidigt utreder Viktor Kasparsson mordet på Jonas Banér, som var ledare för den nazisympatiserande organisationen Nordfront. Ju djupare han gräver i fallet, ju mer upptäcker han att råttorna verkar ha något med det hela att göra och det utvecklar sig till något långt större än en vanlig mordutredning.

Dennis Gustafssons berättelser av Viktor Kasparsson är läckert illustrerade skräckhistorier som faktiskt har som mål att berätta en bra historia, och som hittills lyckats med det målet. Kasparsson själv fortsätter vara den något småklumpige, men väldigt sympatiske, figur man kommit att lära känna. Annars tycker jag inte riktigt att intrigen i Blodsband når upp till samma höjder som de tidigare äventyren med vår skånske detektiv. Den känns på något sätt enklare och inte lika utvecklad som de tidigare, även om det fortfarande är en ytterst välskriven berättelse. Med tanke på den mängd av blodsugna gnagare som förekommer i boken, är det ingen slump att Blodsband är den hittills mest bloddrypande berättelsen om Kasparsson, och Gustafsson visar även upp att han lika väl kan skildra människor som dör en våldsam död som han kan berätta en mysryslig historia.

De som läst de tidigare böckerna kommer i övrigt att känna igen tonen som skiftar mellan smått skämtsam och riktigt ruskig, en balans mellan två ytterheter som Gustafsson lyckas mycket bra med att hitta. Dessutom är det ingen annanstans än med Viktor Kasparsson man får läsa deckare som faktiskt har övernaturliga orsaker, och som inte bortförklaras med en halvmesyr för att knyta ihop säcken.

Förutom att vara en skicklig skribent, är Gustafsson minst lika bra, om inte bättre, på att illustrera det hela. Helsingborg blir med Gustafssons penna en plats lika spännande som vilket Innsmouth som helst. Det gamla Sverige skildras med någon slags återhållsam romantik, där det både lyfts fram att livet på många punkter må ha varit enklare och att det finns mycket smuts mellan gatstenarna som vi gärna skulle glömma bort att det någonsin funnits där. Utan att avslöja för mycket, leder Blodsband vägen till att det kommer bli fler äventyr med Kasparsson i ett Helsingborg plågat av mer än bara dammiga åsikter och fattigdom.

Betyg: 6 av 10

– – –

David Larsson; FromBeyond-redaktör

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *