Meny Stäng

Universal Soldier: Day of Reckoning (2012)

Universal Soldier: Day of Reckoning
Action, USA, 2012
Distributör: Noble Entertainment
Regi: John Hyams
Medverkande: Scott Adkins, Jean Claude Van Damme, Dolph Lundgren m.fl.
Längd: 114 minuter
Finns på svensk DVD och Blu-ray från 2013-01-23 

— — —

1992 var ett bra år för actionfilm, i alla fall om man skulle fråga Jean-Claude Van Damme och tyske regissören Roland Emmerich. Tillsammans arbetade de båda med Universal Soldier, en film vars handling kretsade kring genmodifierade supersoldater. Produktionen flörtade friskt med B-filmer och kombinationen av lättsam humor kontra allvar var något som föll biobesökarna i smaken. Universal Soldier blev en kassasuccé och gav både Van Damme och Emmerich en rejäl knuff framåt i deras respektive karriärer.

Universal Soldier 4En uppföljare var att vänta, men man avvaktade till 1999 innan Universal Soldier: The Return gjordes. Vid det laget hade Jean-Claude Van Dammes stjärna börjat dala och den totalt genomruttna filmen bjöd inte på någon positiv karriärskjuts denna gång. Uppföljaren var en total flopp och konceptet lades på is. Det kom att dröja hela tio år innan någon torde sig på ytterligare en efterföljare och denna gång föll valet på John Hyams, son till regissören Peter Hyams som tidigare gjort några av Van Dammes största succéer. Hyams den yngres Universal Soldier: Regeneration (2009) var slafsigt underhållningsvåld när det är som bäst och lyckades med att återigen väcka liv i konceptet.

Uppenbarligen gav erfarenheten Hyams blodad tand för det är också han som står bakom denna fjärde del i filmserien. Sett till föregångarens väl emottagna, och kanske något oväntade, framgång kunde han ha gjort det lätt för sig och fortsatt i den redan plöjda fåran, men istället överraskar han med en påfallande mörk historia som både förvånar och behagar.

I Universal Soldier: Day of Reckoning vaknar John (Scott Adkins) upp efter en lång koma orsakad av ett brutalt överfall i hemmet och möts av beskedet att hans fru och dotter mördats i samma attack. Indikationer pekar på att det är den forna soldaten Luc Deveraux (Jean-Claude Van Damme) som ligger bakom dådet och fast besluten om att hämnas sin familj påbörjar John sin jakt på vedergällning.

Det är sällan en direkt-på-dvd film med tajt budget lyckas med bedriften att överraska. Allt för ofta mynnar produktionerna ut i en plågsam filmupplevelse där man som bäst kan skratta högt åt eländet. Men Universal Soldier: Day of Reckoning är inte ännu en i raden av valhänta och lata B-filmer med en lönnfet Steven Seagal i huvudrollen. Hyams skapelse är betydligt mer elegant och estetiskt tilltalande, med en humorlös och nattsvart fond som avstamp: en historia om vilsna labbråttor som söker frihet och finner vägledning i form av en ärrad veteran som kanske, kanske inte, tappat förståndet.

Day of Reckoning bild 2Van Damme och Adkins är båda perfekt i sina roller.

Parallellerna, både i uppbyggnad och stil, dras omedelbart till Francis Ford Coppolas Apocalypse Now (1979). Den avmätta Deveraux, som tagit sin tillflykt i den täta amerikanska skogen, dyrkas av de andra soldaterna som vore han en gud. Med sitt rakade huvud, och en glimt av möjligt vanvett, blir han en slags B-filmernas efterföljare till Marlon Brandos överste Kurtz. Och Scott Adkins karaktär John skulle kunna vara en modern befälhavare Willard, som på sin våldsamma färd upptäcker sidor och förändringar hos sig själv han inte trodde fanns. Det är väldigt modigt gjort utav Hyams, i en film som inte förväntas vara något annat än själlös och hjärndöd action; något man kan se med ett öga stängt.

Day of Reckoning bild 1En resa nerför floden i jakt på den galne överste Deveraux.

Historien har ett bra driv som emellanåt törs stanna till och hämta andan, utan att det för den delen blir tråkigt. Den röda tråden finns att följa från början till slut och som åskådare tappar man aldrig intresset. Actionsekvenserna är inte lika ofta förekommande som i föregående film, men när de väl kommer är de en snyggt koreograferad explosion av våld. Kroppsdelar klyvs. Huvuden krossas. Blod och hjärnsubstans stänker. Allt lika kunnigt iscensatt. När iskalla soldaten Magnus (vitryske UFC-fightern Andrei ”The Pit Bull” Arlovski i en klockren casting) slaktar sig genom ett neonbjärt horhus i takt till suggestiv electronica krullar sig tårna en aning av tillfredsställelse. För att inte tala om när Scott Adkins går bärsärkargång bland ett myller av frustande aggressiva UniSols.

Day of Reckoning bild 4Andrei ”The Pit Bull” Arlovski.

Tilltalande nog är filmen också kompetent klippt och iscensatt så att man som åskådare ska få ut mesta möjliga av striderna. Och med så skickligt komponerade fighter är det ett måste – att klippa sönder något så bra borde vara snudd på straffbart.

I rollen som John ser vi brittiska Scott Adkins, en mycket skicklig kampsportare, som burit en handfull B-filmer på sina axlar men som också synts i mindre roller i några storproduktioner, där The Expendables 2 (2012) torde vara den senaste. Adkins har både talangen och utseendet för att axla en huvudroll och det är roligt att se honom få ta del av en lite köttigare karaktär än vad han vanligtvis erbjuds. I bakgrunden glimrar Dolph Lundgren förbi i gammal god form och Jean-Claude Van Damme upprepar sin Luc Deveraux med bravur.

Day of Reckoning bild 3Dolph levererar…

Tekniskt sett så har Yaron Levy lyckats kräma det bästa ur filmens foto och Universal Soldier: Day of Reckoning ser betydligt mer exklusiv ut än vad produktioner i denna budgetklass brukar göra. Michael Krassners musik är effektfull och hård, en vresig ljudmatta av ödesdigra synthar som passar Hyams berättelse som handen i handsken.

Actionsekvenserna hade gärna kunnat få vara fler med tanke på den talang som fanns till godo, men å andra sidan är de befintliga nästan klanderfritt utförda. Manuset är inne och nosar på ett svart bråddjup men törs inte riktigt löpa linan ut. Kanske kommer det i den uppföljare som slutet banar väg för.  Oavsett vill jag se mer av Hyams som regissör, ty Universal Soldier: Day of Reckoning är tammetusan en av senare års mest sevärda och intressanta actionfilmer.

Betyg: 7 av 10

— — —

Linn Sandvall

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *