Meny Stäng

Tonight She Comes (2017)

Tonight She Comes
Skräck, USA, 2017
Distributör: Njuta Films
Regi: Matt Stuertz
Skådespelare: Jenna McDonald, Larissa White, Frankie Ray m.fl
Längd: 84 minuter


Första bildrutan är en hyllning till den omtalade The Driller Killer (A. Ferrara 1979) och sedan återkommer det nickningar till olika skräckrullar genom hela filmen. Sådant kan man ju som entusiast helt klart uppskatta, och aldrig känner jag mig mer nöjd med mig själv än när jag lyckas knipa en referens i en film. Men hjälper strösslande av diverse referenser och nickningar för att göra Tonight She Comes till en sevärd film?

Kristy (Dal Nicole) är försvunnen i en stor skog får vi veta i inledningen av filmen. Kompisarna Ashley (Larissa White) och Lyndsey (Cameisha Cotton) ska åka till den försvunne Kristys stuga utan vetskapen att hon är just försvunnen. Samtidigt är även postbudet James (Nathan Eswine) och hans kompis Pete (Adam Hartley) på väg till samma stuga för att lämna brev. Men det är inte bara Kristys försvinnande som är lurigt i de där skogarna. Något eller någon är dem hack i häl hela tiden.. och inte bara ute efter dem.

Matt Stuertz, det finns många frågor jag har till dig när eftertexterna börjar rulla. En av frågorna är: vad håller du på med när det kommer till musiken? Den känns malplacerad och spelar inte alls bra med filmen. Musiken i eftertexterna fick mig att försöka slita det lilla hår jag har på huvudet. Min andra fråga är.. vad håller du på med? Punkt. Tonight She Comes hade jag ingen koll på innan och gick in i helt blint. Läste inte ens baksidestexten eller några av de kommentarer som står på Njuta Films versions omslag. När jag sitter och kollar på filmen så känns det ibland som att jag tittar på flera olika filmer samtidigt, eller kanske ännu mer som att jag kollar på en produktion av några driftiga gymnasielever.. och nej, jag menar inte det positivt på något sätt. Det filmen har är en rad bra effekter, och vissa scener som med rätt personer vid rodret hade kunnat bli riktigt bra. Men nu är rodret överlämnat till folk som inte verkar kunna bestämma sig.

Trams!
Trams!

Jag är inte emot att låta en film ta andra vägar, eller helt enkelt till och med komma på storyn allt medan man gör filmen. Resultatet kan bli skoj och intressant, men Tonight She Comes lider av att den är spretig, inte direkt skapar något större intresse för det som händer och skådespelarna är platta. Inte jättedåliga, men väldigt platta. Det som nog till syvende och sist nog stör mig mest när jag sitter och ser på filmen är att den känns så larvig. Det är flera scener som bara blir tramsiga när de inte hade behövt vara det. Känns som att de inte tar skräckgenren på allvar, men samtidigt är inte filmen så skoj att den kan gå under skräck/komedi. Det är bara tramsigt och pubertalt fnittrigt om mens, tuttar och sex. Dessutom känns det som att det blir fniss i scener där det inte finns en chans att de som drabbas skulle dra på munnen eller se något slags rolig ironi i det som sker. Tröttsamt är det, och då är jag ändå en som kan uppskatta ett bra trams. Men här känns det bara som att filmen inte vågar vara en skräckfilm utan tar risiga genvägar. Vet inte vem filmen riktar sig till riktigt, för våldet skrämmer nog bort en del och tramset en annan.. och ja, de som är kvar får en trött och fånig film med en rad fräcka effekter.

Postern till filmen lovade mycket, och när titeln kom upp på skärmen så var jag försiktigt peppad, men snabbt gick det utför. På baksidan av omslaget står det att ”Tonight She Comes är ett vilddjur” och är ”utsökt märklig och gudomligt rubbad” (Cult Projection). Samtidigt så säger samma Cult Projections att filmen är som ”It Follows möter Cabin Fever”. Jag vet inte vilken film de sett för där både It Follows och Cabin Fever har stora plus så ser jag inte vad annat än vissa av effekterna som lockar med denna. Nej, den här kan ni med gott samvete hoppa över. Effekterna gör att betyget smyger uppåt, men nej.. inte värt det. Matt Stuertz… skärp dig.

Betyg: 2.5 av 10


Mikael Hammarberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *