Meny Stäng

Timecop (1994)

Timecop

Action, USA, 1994

Distributör: Warner Bros.

Regi: Peter Hyams

Skådespelare: Jean-Claude Van Damme, Mia Sara, Ron Silver m.fl.

Längd: 99 min

Finns på amerikansk import-blu-ray i dubbelutgåva tillsammans med Bloodsport.

— — —

Under det amerikanska inbördeskriget blir en guldtransport överfallen av en mystisk person med laserpistoler. Denne är en av de skurkar som Max Walker (Jean-Claude Van Damme) har som arbete att stoppa. Walker jobbar för TEC (Time Enforcement Commision) och har som arbetsuppgift att arrestera personer som reser tillbaka i tiden med avsikt att förändra framtiden för sin egen vinning. När Walker börjar nysta i sitt senaste fall får han reda på att en högt uppsatt politiker ligger bakom brottet, och denna personen visar sig även vara ansvarig för en tragisk händelse i Walkers förflutna.

Timecop (1994) kom med sin vinst på 100 miljoner dollar att bli den finansiellt mest framgångsrika filmen som Van Damme haft i sin filmkarriär. Dock så kom den även att fungera som en en skiljelina för vart hans stjärnstatus började dala. Före fanns höjdpunkten på hans karriär med filmer som Bloodsport (1988), Kickboxer (1989) och Univeral Soldier (1992). Bara några månader efter Timecop kom katastrofen Street Fighter (1994) vara med om att sätta den otroligt låga ribban för för tv-spelsfilmatiseringar, och filmerna som kom efter blev även de floppar hos biopubliken.

Lever filmen då upp till att vara så bra som den finansiella vinsten pekar åt och leverera vad den intressanta premissen utlovar? Föga förvånande hinner Van Damme utföra sin trademarkrörelse och går ner i spagat två gånger under filmens gång, men annars lyser filmen med sin frånvaro av fysisk ansträngning. Visserligen sparkas det lite här och där, och det påpekas till och med i filmen hur ineffektivt det är att möta beväpnade män med händer och fötter, men jag finner ändå att det känns tunt med action. Då det faktiskt går hett till lider scenerna av att Peter Hyams inte kan regissera action för fem öre och spektaklet blir tämligen ointressant.

Utöver de problem den har i actionterritoriet finns det något som gnager i mig desto mer. Efter att ha mycket vaga minnen av Timecop från när jag sist såg den på video för många år sedan blev det nu åter klart för mig varför jag hade problem med filmen då och fortfarande har det nu när jag ser den åter igen. Vi har alltså här en film där Van Damme spelar en tidsresande polis vars arbete är att stoppa brottslingar från att förändra dåtiden. Vems mindre briljanta idé var det då att låta en majoritet av filmen utspela sig i det knappast forna årtalet 1994? Detta innebär alltså att biopubliken fick en tidsresenärfilm där karaktärerna reste tillbaka till vad som då var deras samtid. Det var inte direkt spännande då och är inte det nu heller.

Det bör poängteras att Timecop inte är helt usel… den är dock långt ifrån vad den hade kunnat vara. Van Dammes skådespel är förvånansvärt bra och det finns ett par scener där konceptet faktiskt utnyttjas på ett intressant sätt, men tyvärr så missar den på alltför många punkter för att de skall kunna ignoreras. Det finns mycket sämre filmer med våran sparkande favoritbelgare, men det finns även flera som är många gånger bättre. Gör som mig och se om Bloodsport istället, för här finns det inte mycket att hämta förutom besvikelse.

Betyg: 4 av 10

— — —

Rickard Blixt: FromBeyond-redaktör

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *