Meny Stäng

These Final Hours (2013)

These Final Hours
Drama, Australien, 2013
Distributör: Njutafilms
Regi: Zak Hilditch
Medverkande: Nathan Phillips, Angourie Rice, Jessica De Gouw m.fl.
Längd: 87 min

— — —

335739Jorden är några timmar från att gå under och den självupptagen James (Nathan Phillips) försöker ta sig genom en kaosartad stad, fram till tidernas undergångsfest. På vägen stöter han på den övergivna flickan Rose (Angourie Rice) som desperat försöker leta reda på sin pappa. Motvilligt tar sig James an att hjälpa henne medan allting runtomkring dem rasar samman.

Regissören Zak Hilditch, med några få filmer på fickan, gottar sig i en apokalyptisk stämning och spekulerar i hur det skulle kunna se ut när människans tid på jorden kommer till sitt slut; en dyster skildring som vältrar sig i förfall och dekadens.

Somliga tar den stundande undergången som en ursäkt till att mörda och plundra. Andra drogar ner sig och gökar loss i stora orgier. Vissa bestämmer sig för att lämna jordelivet i förtid. Detta till trots är det slutgiltiga budskapet ändock i en positiv anda och Hilditch trycker ganska hårt på det faktum att det aldrig är för sent att bli en bättre människa.

Ingen ordning när jordens undergång vankas
Ingen ordning när jordens undergång vankas

Där somliga får psykbryt kommer istället filmens huvudroll underfund med vad som verkligen är viktigt för honom och vilken sorts person han egentligen vill vara. Det i sig är en ganska hoppfull och varm tanke, även om åskådaren är medveten om att jorden snart kommer att slukas av ett vredgat eldhav.

Zak Hilditch har gjort det mesta utav en relativt snål budget och presenterar en verklighet som är nära besläktad med vår egen. Man har satsat på subtila detaljer snarare än storslagna specialeffekter, förintelsen ligger mer i människornas mentala kollapser hellre än i den stundande naturkatastrofen. Det hela förstärks av ett kraftigt gultonat foto som spär på känslan av annalkande hetta.

Inledningen av These Final Hours börjar lite trevande men hittar snart rätt ton. Tempot är för det mesta förhållandevis tappert men tappar fokus när James väl når den väntande undergångsfesten. Man förstår helt klart varför de scenerna är med, men kanske hade det varit bra att korta ner den delen av filmen.

Undergångsfest!
Undergångsfest!

Överlag är det också svårare än väntat att bli känslomässigt engagerad i den historia som berättas. Några få scener känns i maggropen men för det mesta är filmen märkligt distanserad till det som händer. Man kommer aldrig riktigt in under huden på karaktärerna och slutet blir inte så starkt som man önskar att det ska vara. Nathan Phillips gör en fin insats som James och säljer den personliga utvecklingen från festprisse till beskyddande fadersfigur. Phillips har fin kemi tillsammans med Angourie Rice, även om den sistnämnda ibland tycks kämpa med sin insats.

Zak Hilditchs film går snabbt att ta sig igenom och är till viss del tillfredsställande, om än inte lika slagkraftig som den vill vara. På det hela är det dock ett fungerande undergångsdrama i en tilltalande skrud.

Betyg: 6 av 10

— — —

Sandra Wallin

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *