Meny Stäng

The Zombie Diaries (2006)

The Zombie Diaries
Skräck, England, 2006
Distributör: CCV
Manus och Regi:  Kevin Gates och Michael Bartlett
Skådespelare: Russell Jones, Sophia Ellis, James Fisher m.fl.
Längd: 85 min
Finns på svensk dvd från 2008-11-12

— — —

Att med handhållen kamera följa hur världen långsamt går åt skogen på grund av oregerliga levande döda är idag vardagsmat. Både George A Romeros Dairy of the Dead (2007) och spanska Rec (2007), av Jaume Balagueró och Paco Plaza, har tagit till vara på denne dokumentärlika utgångspunkt. Med en stark känsla av att som åskådare vara på plats blir effekten också rejält suggestiv då vi snarare mentalt kopplar an till nyhetssändningar och egna hemmafilmer än till traditionell spelfilm. Dessutom kan produktionen läggas upp på ett kostnadssnålt sätt då dålig ljussättning och skakigt kameraarbete helt plötsligt är accepterat, för att inte säga stilistiska grepp som används för att ge en så realistisk känsla som möjligt. Daniel Myricks Blair Witch Projekt (2009)kan nog ses som den produktion som kom att etablerade detta sätt att med ”små medel” skrämma slag på publiken. Sedan dess har det dock gjort flertalet gånger och ibland också med mindre blygsam budget, som exempelvis Matt Reeves Cloverfield (2008). Men när det kommer till att med handkamera fånga hur zombieviruset långsamt sprider sig över världen så var de två britterna Kevin Gates och Michael Bartlett först. Deras film fick heta The Zombie Diaries

Finansierat helt ur egna fickor tog sig Gates och Bartlett an zombiegenren och fortsatte där Zack Znyder hade slutat i Romero-remaken Dawn of The Dead (2004). Denna film avslutas med en suggestiv handkamerafilmad sekvens som uppenbarligen bet sig kvar och följdaktligen smittade framtida filmmakare. I The Zombie Diaries får vi genom tre olika kapitel följa hur några stackare försöker klara livhanken när zombieapokalypsen slagit till. Kapitlen har talande namn som The Outbrake, The Scavangers och The Survivors och ju längre in i berättelsen vi kommer desto risigare ser det ut för mänskligheten. Det hela inleds med att ett filmteam snubblar över zombiefenomenet och jagas ut i skogen. Sedan får vi följa några överlevare som barrikaderat sig ute på landsbygden med hårda säkerhetsrutiner för att hålla horderna av levande döda ute.  Allt binds samman genom Goke (Russell Jones), en ung man med sadistiska tendenser som ser ut att njuta av den kaotiska nya världen…

Fragmentariskt genom olika personer bakom kameran får vi ta del av en historia som vi sedan själva får sätta ihop till ett kronologiskt scenario. Detta upplägg resulterar i att The Zombie Diaries första hälft känns något sävlig och oengagerade då handlingen byter perspektiv precis när vi börjat lära känna karaktärerna. Den inledande hälften har heller inte speciellt många zombiemöten, vilket det blir ändring på i filmens andra hälft då vankande lik dyker upp betydligt mer frekvent.  Handlingen tar då också fart rejält och allt avslutas med en ganska typisk moralmacka om att mänsklighetens grymhet trots allt övergår de levande dödas. Ingen chock kanske inom denna genre, men varför bryta ett så fungerande och fortfarande tankvärt upplägg. De görs heller inga försök att förklara de generella zombiereglerna, men det behövs väl egentligen inte. Väljer man att se en film med titeln The Zombie Diaries betyder det förmodligen att man redan stöt på filmer signerade George A Romero och Lucio Fulci. Som åskådare är man förmodligen också då på det klara med avgörande skott genom hjärnan och smittsamma zombiebett. Några ytterligare förklaringar än det vi får se behövs inte.

Trots att jag tror att både Danny Boyles 28 dagar senare (2002) och Zack Znyders Dawn of the Dead stark har inspirerat Gates och Bartlett att sätta igång att göra en egen zombiefilm, så är det snarare från de äldre skräckmästarnas filmer estetikinspirationen har kommit.  I The Zombie Diaries så springer exempelvis inte de levande döda vilket de ofta gör i moderna tappningar. Naturligtvis så kommer inte The Zombie Diaries i närheten av originalen men med ett beundransvärt engagemang och kärlek för zombiegenren så ligger den inte så förfärligt långt bakom. The Zombie Diaries är exempelvis betydligt mer underhållande än Steve Miners mjäkiga Day of the Dead-remake från 2008. Ett stort plus är filmens effekter som är underbart klassiska och faktiskt knäcker de flesta moderna och betydligt dyrare datorgjorda cgi-effekter.

Visst är det både filmtekniskt och manusmässigt ganska hackigt och skakigt genom hela The Zombie Diaries. Och visst märker man att Gates och Bartletts gjort sitt bästa för att kamouflera effekter och agerande som inte höll måttet genom pålagt flimmer och hack i kameraupptagningen. Men med tanke på filmens obefintliga budget kan jag acceptera dessa lösningar eftersom det märks att de båda britterna verkligen gjort sitt bästa. Det är skönt att se att det fortfarande är omöjligt att komma undan den långsamt hasande apokalypsen.

Betyg: 4,5 av 10

— — —

Kristoffer Pettersson: FromBeyond-redaktör

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *