The Terror
Skönlitteratur, USA, 2007, Little & Brown
Författare: Dan Simmons
Språk: Engelska
960 sidor
Finns att köpa genom SF-Bokhandeln eller välsorterade bokaffärer
— — —
Alla vi som sett John Carpenter’s The Thing (1982) vet att de fjärran belägna trakterna kring Nordpolen inte är den mest lockande platsen på jorden. Bland denna extrema kyla, i en ogästvänlig miljö, vill man knappast ställas inför ytterligare hinder eller hot. Detta är dock just vad som sker i Dan Simmons roman The Terror (2007), som bygger på en verklig historisk händelse, där skeppen HMS Terror och HMS Erebus fastnade i isen under flera år. Ingen lyckades överleva denna extrema prövning, och man är än idag inte säker på vad som faktiskt skedde de stackars besättningarna.
I Dan Simmons tagning av berättelsen står det tidigt klart att sjömännen inte är ensamma i de isbeklädda vidderna. Något väntar på dem, försöker ta sig in i skeppen, och är givetvis inte någon snäll liten varelse som vill de skeppsbrutna väl. Samtidigt blir stämningen på skeppen mer och mer orolig, provianten börjar sina, och någon räddning eller bättre väder finns heller inte i sikte. Det är med andra ord en ytterst prekär situation som Simmons ställer sina karaktärer inför, och det kommer inte att bli en lätt kamp mot till synes omöjliga odds…
Simmons har verkligen tagit sig an ett passande scenario för en storslagen skräckroman. Han väver samman historiska fakta med fiktivt berättande om vad som sker med besättningarna när de ställs mot den hotande, monstruösa faran. För mig, som inte har någon koll alls på de verkliga händelserna sen innan, är den autentiska faktorn inte alls viktig här. Den försvinner i samma ögonblick som Simmons introducerade monstret, vilket sker redan på bokens begynnande sidor, och är man ute efter en bok som behandlar de faktiska händelserna kring skeppens och besättningarnas öden, bör vända sig någon annanstans.
Därför kan man ta till sig The Terror mer som en skräckroman än som en historisk sådan, då det främst är här som Simmons lägger tyngdpunkten. Lyckligtvis låter författaren inte allt det otäcka fokuseras på och genom monstret, här får även själva situationen som karaktärerna befinner sig i utstråla skräck, och i sina stunder är det här en fruktansvärt skrämmande och nervkittlande berättelse. Det är en skräckroman som lyckas förmedla skräck så att det går utanför bokens sidor och skakar om en som läsare vid ett flertal tillfällen. Nordpolens ogästvänliga massor av is blir i sig fienden vid sidan om en ständigt mer och mer hopplös situation och ett monster som vi inte direkt får grepp om vad det är, vilket bidrar till att göra det till en betydligt mer hotfull figur.
I centrum för berättelsen står en av skeppens kaptener, Francis Crozier, som till en början är en försupen, bitter och inte särskilt tilltalande man. Förvisso finns det något charmerande över den något karge och erfarne mannen, men ju längre berättelsen fortlöper, ju mer sympati får vi för kapten Crozier, som växer till att bli betydligt mer än en whiskeypimplande väderbiten sjöman. The Terror innehåller förutom honom ett persongalleri bestående av flertalet sympatiska karaktärer som man bryr sig om, och som man genuint önskar ska klara sig. Samtidigt finns det ett par riktigt genomvidriga karaktärer, även om dessa dock står i minoritet i detta fall gentemot de mer godhjärtade männen.
Trots sin storlek och längd, lyckas The Terror vara en bok som engagerar i princip hela tiden. Även om den tappar något i det absolut sista skedet, lägger man ändå ifrån sig boken med en belåten känsla. Delvis för att man nyss åtnjutit en genomgående nöjsam upplevelse, men lika mycket för att man vet att man inte behöver sitta och bita på naglarna i konstant hopp för att dess karaktärer ska klara sig ur den extrema situation de befinner sig i, och detta får man se som ett gott betyg för en skräckroman.
Betyg: 7,5 av 10
– – –
David Larsson; FromBeyond-redaktör