Meny Stäng

The Man From Hong Kong (1975)

The Man From Hong Kong aka The Dragon Flies
Action, 1975, Australien/Hong Kong
Regi: Brian Trenchard-Smith
Skådespelare: Jimmy Wang Yu, George Lazenby, Sammo Hung, Yuen Biao, Corey Yuen, Grant Page
Längd: 111 minuter
Betyg: 8 av 10


Vet ni vad? Det är för lite kampsport här på FromBeyond, så då får väl jag helt enkelt göra något åt det. Vi börjar med att dra till Australien för att kolla in lite tuffa snutar, höga sparkar, och en avpolletterad James Bond.

The Man From Hong Kong (1975) heter filmen jag syftar på. Den inleds med att Hong Kong-polisen lyckas avslöja en knarksmugglarliga och kommissarie Fang Sing Ling (Jimmy Wang Yu) bestämmer sig för att, som man säger, följa efter pengarna och spåra upp bossen bakom ligan. Detta för honom till Australien och Jack Wilton (George Lazenby).

Filmen är regisserad av Brian Trenchard-Smith, och är du ute efter vild ozploitation så är det en bra idé att lägga denna killes namn på minnen. För nog kan man kalla detta för ozploitation, eller ”Australian New Wave” som det mer akademiskt vedertagna namnet är, men man ska heller inte glömma att filmen är samproducerad av Golden Harvest (ni vet bolag som hade Jackie Chan under hans storhetstid på 80-talet) och filmen har också dessutom filmats både i Hong Kong och i Australien. En hybrid skulle man kanske kunna säga.

Ok, vem fan vill ha vad undrar George Lazenby
Ok, vem fan vill ha vad undrar George Lazenby

I huvudrollen har vi som sagt Jimmy Wang Yu, en ettrig lite rackare som gjort filmer med Shaw Brothers men nu stod på egna ben. Hans nemesis spelas av George Lazenby, som bland annat spelat James ond, och denna otäcka knarkboss är dessutom en klippa på kampsport. Ja, du läste rätt. George Lazenby sparkas och slåss som en dåre och har faktiskt några riktigt fina fightscener med Wang Yu. En annan rolig detalj med detta är att  Wang Yu egentligen inte var någon kampsportare heller, nope, han hade bara en jäkla massa vild energi och några passande kopplingar till triaderna som förmodligen gjorde att han lättare kunde få till egna projekt samt norpa huvudroller från mer begåvade kampsportare. Men trots detta är det svårt att inte säga att fighterna i denna film är båda övertygande och brutala. Och anledningen till detta stavas till största delen Sammo Hung.

Sammo Hung som knarksmugglare
Sammo Hung som knarksmugglare

Sammo Hung (ni vet, Jackie Chans knubbiga kompis) står alltså för koreografin och dyker också upp i en liten roll som knarksmugglare. Förutom Sammo hittar vi också annat begåvat kinesiskt branschfolk  som Yuen Biao och Corey Yuen mitt i all action. För action är verkligen det denna film handlar om, förutom handgemäng bombarderar Trenchard-Smith oss med allt från vilda biljakter, till explosioner, hang gliding och en massa farligt klängande på höghus. Kollar man lite på filmens extramaterial så inser man rätt snabbt att det är Trenchard-Smith nära vänskap med den Australienska stuntmannen Grant Page som gjorde detta möjligt. Pages närvara är mycket påtaglig genom hela filmen, och jag kan lova dig att denna snubbe är helt från vettet. En annan rolig detalj är att kinematografin sköts av Russell Boyd som senare fick en Oscar för sitt arbete med Master and Commander (2003), så visst finns det en hel del talangfulla människor inblandad i denna produktion.

Fegis kan man nog ändå inte kalla Jimmy Wang Yu
Fegis kan man nog ändå inte kalla Jimmy Wang Yu

Så för att sammanfatta den film en smula, The Man From Hong Kong är en mycket underhållande film med högt tempo och massor med häpnadsväckande actionscener. Produktionen sägs dock ha varit problematisk och ryktet spreds snabbt i västvärlden att Wang Yu var en tvär egoist som var svår att jobba med. Men även om de scener där han ska föreställa någon form av sexig kvinnokarl är rätt skrattretande är det svårt att inte gilla Wang Ju ändå. Han har som sagt en jäkla massa energi och karisma. För att inte tala om George Lazenby. Jäklar vad han bjuder på sig själv och går in i sin roll. I en scen låter han till och med Trenchard-Smith tända eld på honom medan Wang Yu öser sparkar och slag över honom. All respekt till George Lazenby med andra ord.


Den utgåva av The Man From Hong Kong jag sitter på är en Australiensisk import utgiven av Umbrella Entertainment. Detta är en mycket prisvärd och bra release som jag råder dig till att plocka upp om du gillar ozploitation eller Hong Kong-action.

Detta släpp har drivor med extramaterial, bland annat en annan fullängdsfeature av Brian Trenchard-Smith med stuntmannen Grant Page i huvudrollen kallad Deathcheaters (1976). Även denna film bjuder på rikligt med action. Umbrella Entertainments utgåvor spelar dessutom felfritt i svenska spelare då Australien också tillhör Region B.


Kristoffer Pettersson @easternmoviedrifter

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *