Meny Stäng

The Killer Elephants (1976)

The Killer Elephants

Action, Thailand, 1976

Regi: Kom Akadej

Medverkande: Sombat Metanee, Dam Datsakorn, Yodchai Meksuwan mfl.

Distributör: Attackafant Entertainment

Längd: 83 minuter

Finns på svensk dvd från och med 2011-10-12

— — —

Att handlingen i The Killer Elephants (1976) är svårförklarad är en underdrift. Här staplas scen på scen av allehanda tokigheter och man får försöka lappa ihop det hela så gott det går. Det handlar åtminstone till viss del om en snubbe som försöker få stopp på ett par gangstrar och deras elakheter. Förutom sina egna färdigheter med näve och pickadoll har han även ett gäng elefanter till hjälp, och dessa tvekar inte att vara till assistans när det kommer till att sätta stopp för bovarna.

De flesta filmer hade nog tagit stor skada av att vara som The Killer Elephants, som istället gagnas av sin minst sagt virriga intrig som tar ut svängarna när helst den känner för att göra så. Istället för att fokusera på “onödigheter” som en tydlig story eller massa uppbyggnad, kör den här filmen på för fulla muggar från början till slut, och det går nog inte vara helt beredd på vad som väntar än, oavsett vilka förväntningar man går in med inför den här filmen. Tempot är konstant högt och det händer verkligen saker hela tiden, utan undantag. Visst finns det ett gäng dialogscener där det inte är massa elefantaction, men även dessa är så händelserika att det aldrig blir tråkigt.

Och appropå dialogen så har den här filmen en av de mest hysteriska dubbningar jag varit med om, och då har jag ändå sett en del dubbad film i mina dagar. Inget ont om detta dock, snarare tvärtom, då filmen blir otroligt charmig av att ett gäng störtsköna och skogstokiga thailändare springer runt och pratar med superamerikanska röster, den ena mer överdriven än den andra. Är man inne på den här typen av knasig och obskyr film så är dubbningen en ren njutning för öronen.

Hur är det då med de elefanter som givit filmen sin titel? Jodå, såna finns det gott om här. De dyker inte upp i filmens allra första scen, men det dröjer inte länge innan de gör sitt majestätiska intåg och börjar härja loss ordentligt. Här välts både bilar, hyddor och människor i en fullkomligt rasande fart, den mest minnesvärda scenen kommer när en skurk blir knockad av en elefanthanes ädlare delar, vilket är precis så bra som det låter. Om det inte är elefanter i farten så är det full rulle med människor som står för skottlossning, slagsmål och annat som involverar våldsamheter.

Kultfilm har väl aldrig varit något för den breda massan, och detta är The Killer Elephants ett mycket tydligt exempel på. Detta är en film som inte liknar något annat jag sett. Möjligen påminner den lite om de tokigheter som försiggår i de turkiska varianterna på Superman och Star Wars som jag har sett, även om det är av två helt olika och unika karaktärer. Är man såld på sån här film finns det ingen anledning att undvika The Killer Elephants. Visst, den brister handlingsmässigt och man får sällan saker och ting förklarat för sig, vilket leder till förvirring mer än en gång, men det vägs upp av det man faktiskt ser filmen för; dess elefantscener.

Det är inget annat än en kulturgärning att den här filmen ges ut på dvd, och att det är just i Sverige som denna dvd har sitt ursprung är desto roligare. Är man inne på kultfilm är The Killer Elephants ett av årets mest givna köp, för även om det inte är en bra film utifrån de flestas kriterier, erbjuder den så mycket tokigheter och fartfylld action att de flesta genrefilmsfantaster lär bli nöjda. Sen är det ju inte varje dag man får se ett gäng elefanter slåss mot skurkar, vare sig med den ena snabeln eller den andra.

Betyg: 5,5 av 10

– – –

David Larsson; From Beyond-redaktör

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *